Читать «Україна масонська» онлайн - страница 94

Віктор Савченко

Пiд час правлiння де Рiшельє в Одесi дiяла таємна масонська ложа, але як вона називалася (ложа «Любителiв лiтератури»? «Нептун»? «Три царства Природи» (як стверджував П. Борисов на допитi)? «Друзi Природи» або «Понт Евксинський»?) невiдомо. Iснують уривчастi вiдомостi, що в Одесi з 1803 р. чи з 1810 р. iснувала законспiрована масонська ложа – фiлiя ложi «Нептун» (у 1803 р. у Москвi стараннями розенкрейцерiв засновується таємна ложа «Нептун» пiд головуванням сенатора П. I. Голенищева-Кутузова). Ще одна таємна ложа для вiйськових морякiв «Нептун» з XVIII ст. дiяла в Кронштадтi. Брати лож «Нептун», на вiдмiну вiд бiльшостi масонських лож, «посилено» займались алхiмiєю, хiромантiєю й езотеризмом.

Можливо, Степан Михайлович Телесницький (член «Нептуну» з 15-рiчним стажем) заснував «фiлiю» «Нептуна» в Одесi, в осередку морських офiцерiв i офiцерiв порту та митницi. Вiдомо, що вiн приїхав з Москви у 1801 р. (?) з масонськими дорученнями та «необхiдними актами для робiт» iз створення ложi. В лiтературi є згадування i про бiльш раннє (нiж 1817 р. – рiк офiцiйного створення) iснування ложi «Понт Евксинський». Дослiдник масонства в Українi А. Крижановська наводить можливу дату появи одеської ложi «Понт Евксинський» – 1803 р., хоч i не пояснює звiдки взялась ця дата. Якщо Телесницький приїхав до Одеси у 1801 р. i вiдразу взявся за створення ложi, то йому потрiбно було би не менше нiж 18 мiсяцiв для пiдбору кадрiв i пiдняття масонiв iз ступеня в ступiнь. Проте є припущення, що масонська ложа пiд назвою «Три царства Природи» iснувала в Одесi ще з кiнця 90-х рокiв XVIII ст., з часiв де Рибаса. Може зовсiм не випадково Лев Толстой у романi «Вiйна i мир» писав, що ще у 1807 р. П'єру Безухову одеськi масони надали рекомендацiйний лист для його вступу в орден.

Про членiв цiєї ложi також можна тiльки здогадуватися.

Вiдомий лише один брат одеської ложi тiєї пори («Нептун»? «Понт Евксинський»?) – Степан Телесницький. Телесницький закiнчив Морський корпус у 80-тi роки XVIII ст., ходив морями й океанами спочатку мiчманом, потiм лейтенантом. Був членом масонських лож: «Конкордiя» (С.-Петербург) i «Нептун» (Кронштадт). Уже у 1788 р. йому був присвоєний 3-й майстерський ступiнь масонства. Найромантичнiший перiод життя Степана Телесницького – «пiратський». У 1788-1792 рр. Телесницький (за таємним наказом росiйського уряду) набрав на Мальтi команду iз 167 осiб i купив корсарський фрегат. Пiратський корабель Телесницького борознив води Середземного моря, перейшов до Архiпелагу для виконання секретних приписiв i зйомки планiв острова Корфу. З 1792 р. Телесницький оселився у Херсонi, де отримав чин капiтан-лейтенанта… Пiзнiше брав участь в експедицiях адмiрала Ушакова на грецький Архiпелаг з метою створення Республiки семи Iонiчних островiв.

З 1801 р. Телесницький служив в Одеському порту, де дослужився до звання капiтана першого рангу. У 1810 р. його звiльнили iз служби. Проте у 1814 р. Телесницький стає статським радником i вiце-iнспектором портового карантину Одеси. Телесницький був директором одеського вiддiлення Бiблiйського товариства, проводив «масонськi роботи» таємної ложi в своєму домi в районi Катерининської площi в Одесi (ще володiв хутором на Воднiй балцi пiд Одесою). Коли в серединi ХIХ ст. цей будинок зносили, в закладеному наглухо напiвпiдвалi були знайденi елементи масонського храму та настiнний розпис мiстично-символiчного змiсту. Можливо, це був так званий Храм Соломона – ритуальна масонська зала де, в першi десятирiччя ХIХ ст. збиралась одеська масонська ложа.