Читать «Україна масонська» онлайн - страница 95

Віктор Савченко

Iснує припущення, що до ложi входили граф Петро Розумовський, Фелiкс де Рибас (брат засновника Одеси та постiйний її житель), Луї-Вiктор-Леон Рошешуар (родич Рiшельє та його ад'ютант), Йосип д'Оллон – племiнник Рiшельє i ад'ютант де Рiшельє, Iван Олексiйович Стемпковський, Шарль Сiкар (купець з Марселю, самодiяльний письменник i мандрiвник), барон Рено (володар «Чудного будинку» з масонською символiкою), полковник Томас Кобле, такий собi француз з Марселя Жан-Шарль Дюбрек, який опинився в далекiй Одесi й отримав диплом Майстра «Великого Сходу Францiї«у 1812 р. (масонський диплом його зберiгається в Одеському музеї О. С. Пушкiна).

Петро Олексiйович Розумовський (син Олексiя Кириловича Розумовського та внук гетьмана) – дiйсний камергер, член ряду масонських лож, у 1806-1835 рр. (з перервами) жив в Одесi. Похований на першому християнському кладовищi Одеси. Петро Розумовський навчався в європейських унiверситетах, тривалий час жив у Парижi i з молодих лiт належав до масонiв-розенкрейцерiв. Як офiцер росiйської армiї вiн брав участь в iталiйськiй кампанiї росiйської армiї Суворова, але вiйськова служба йому швидко набридла, i вiн знову поїхав до Захiдної Європи. У 1806 р. Петро Розумовський приїхав до Одеси, де служив чиновником з особливих доручень у канцелярiї де Рiшельє. Вiн став другом де Рiшельє i свiй маєток-дачу побудував поряд з дачею де Рiшельє. Їх зблизило захоплення масонською езотерикою та садiвницттвом. Де Рiшельє надав Розумовському величезну дiлянку поблизу Водної балки, де Петро Олексiйович розбив великий сад, в якому були штучнi руїни, ставок, башти, гроти, печери, пiдземний лабiринт i таємнi ходи. Дача П. Розумовського надовго стала прибiжищем одеських масонiв.

Збирач античних старожитностей i один iз перших археологiв Новоросiї, член-кореспондент Паризької академiї наук, учасник закордонних походiв росiйськiй армiї полковник Iван Олексiйович Стемпковський також входив до тiсного масонського кола одеситiв. У 1808-1813 рр. Стемпковський був ад'ютантом у Дюка де Рiшельє, у 1814-1819 рр. служив у частинах графа М. Воронцова в Парижi в окупацiйних росiйських вiйськах. Повернувшись до Парижу, де Рiшельє подарував Стемпковському свою одеську дачу – Дюковський сад, а у 1826 р. вже Стемпковський передав цей сад мiсту Одесi. Очевидно Стемпковський був «сполучною ланкою» мiж одеським масонським «квартетом» (де Рiшельє, де Ланжерон, Iнзов, Воронцов). Вiн кiлька разiв їздив до Францiї i брав участь у роботi французьких масонських лож. У 1822 р. Стемповський очолить комiсiю iз зведення пам'ятника дюку де Рiшельє, а у 1828 р. генерал-губернатор М. Воронцов призначив Стемпковського градоначальником Керчi, де вiн дав волю своїм археологiчним пристрастям. Саме вiн був iнiцiатором створення археологiчних музеїв в Одесi та Керчi.