Читать «Україна масонська» онлайн - страница 92

Віктор Савченко

Слiд зазначити, що де Лiнь був одним iз перших французiв-масонiв, який вiдвiдав Новоросiйськi степи у 1787 р. Вiн прибув до фортецi Єлисаветград (Кировоград) – ставки росiйської армiї, брав участь в осадi Очакова. Де Лiнь перший розповiв своїм найближчим друзям – де Рiшельє i де Ланжерону – про безкрайнi степи «Нового Свiту» Причорномор'я. Тодi ж, у другiй половинi 80-х рокiв XVIII ст., такий собi савойський чи неаполiтанський дворянин Бартоломео Галера (Галлерi) усвiдомив усю вигiднiсть «Одеського проекту» та запропонував будувати порт саме в Одеськiй бухтi.

Принц де Лiнь, де Ланжерон i де Рiшельє на початку 1790 р. були у Вiднi, проте повертатися до Францiї, охопленої революцiєю, вони не мали намiру i вiдправилися шукати щастя в росiйськiй армiї, яка розташувалася в Бессарабiї, захопленiй у Турцiї. Всi троє були прийнятi в Дунайську гребну флотилiю пiд команду де Рибаса та брали участь у Другiй росiйсько-турецькiй вiйнi. Де Рибас i де Ланжерон вiдзначилися пiд час штурму Iзмаїлу й були пораненi.

У 1791 р. де Рiшельє отримав чин полковника росiйської армiї (до цього вiн служив у французькiй королiвськiй армiї капiтаном). У 1792-1794 рр. де Рiшельє в компанiї де Ланжерона бере участь у боях корпусу принца Конде й австрiйської армiї проти якобинської Францiї. У 1795 р. де Рiшельє i де Ланжерон повертаються в Росiю. Вже в першiй половинi 90-х рокiв де Рiшельє захопила iдея створення на пiвденному заходi Росiйської iмперiї мiста-колонiї «Нова Францiя». Планувалося, що ця колонiя заселятиметься бiженцями вiд «тиранiчного революцiйного режиму». Пiсля провалу проекту герцог поїхав командувати полком у Волинську губернiю. Новий iмператор Павло Петрович призначив генерал-майора де Рiшельє командиром Кiрасирського полку Його Величностi, розквартированого в Гатчинi. Пiзнiше де Рiшельє увiйшов до почту майбутнього iмператора Олександра Павловича. Але рiзка змiна ставлення iмператора до масонiв торкнулась i герцога, якого виселили з Росiї, вiн змушений був виїхати до Вiдня. У 1800-1801 рр. де Рiшельє вiдвiдав Париж, де Наполеон запропонував йому вступити до французької армiї, але вiн вiдмовився.

Пiсля сходження на престол Олександра Павловича герцог отримав лист вiд iмператора, в якому були такi слова «…я буду радий побачити Вас у Петербурзi та знати, що Ви служите Росiї, якiй можете принести стiльки користi». Iмператор позичив герцогу чимало грошей i подарував маєток у Курляндiї.