Читать «Україна масонська» онлайн - страница 90

Віктор Савченко

У планi Одеси є i сакральна вiсь – гiгантськi сходи – пам'ятник дюку де Рiшельє – напiвкруглi будинки (колони бiля входу в Храм) – Катерининська площа, де пiд час заснування Одеси будувався один iз перших православних храмiв. Далi, по прямiй, шлях перегороджують два квартали, але якщо провести незриму пряму вiсь, то вона пройде через мiський сад – головну канцелярiю градоначальника – Соборну площу i дзвiницю Собору.

Другою прихованою вiссю Одеси, що має центр на перетинi Дерибасiвської та Преображенської, буде вiсь, яка починається з «ворiт мiста» (поряд православна церква) та йде вздовж довгої вулицi Пастера. Основний орiєнтир цiєї осi – римо-католицька церква на Катерининськiй, яка тримає «хрест стабiльностi» Одеси. Другим сакральним центром Одеси, намiченим ще де Ланжероном, стала площа Приморського бульвару з пам'ятником де Рiшельє.

В iсторiї створення Одеси залишився в тiнi її головний будiвельник – iнженер Йоганн-Георг (Єгор Християнович) фон Форстер, уроженець Брауншвейгу, який перейшов на росiйську службу з пруської армiї у 1786 р. У 80-90-тi роки XVIII ст. фон Форстер був масонським Майстром ложi «Благодiйностi до пелiкана» (С.-Петербург) (у тiй самiй ложi Майстром був i де Рибас) i розенкрейцером ложi «Мовчання» (С.-Петербург). У першi десятирiччя ХIХ ст. фон Форстер значиться в столичнiй ложi «Петра до iстини». Перебуваючи в Одесi та її околицях, фон Форстер, безумовно, входив до найближчого масонського кола де Рибаса – де Рiшельє – де Ланжерона – Iнзова, i, скорiше за все, був членом одеської ложi «Понт Евксинський».

Фон Форстер i де Волан стали головними проектувальниками та будiвниками фортецi в Овiдiополi (Форстер ще й її першим комендантом). У 1801 р. пiдполковник фон Форстер призначений начальником iнженерної команди з будiвництва Одеси й Одеської фортецi (1801-1806 рр.). До кiнця 1801 р. фон Форстер склав уточнений проект торгової гаванi та мiста Одеса (за проектом Форстера збудована будiвля «для головного начальника мiста», в якiй пiзнiше розташувався Рiшельєвський лiцей). У 1811 р., вже генералом, фон Форстер знову їде до Одеси та складає ще один план мiста, на якому вперше був сформований громадський центр в районi Одеського театру. Генерал фон Форстер у 1819-1821 рр., як начальник iнженерiв 2-ї армiї, живе в Одесi. У 1821 р. вiн призначається керуючим Херсонським округом.

У липнi 1796 р. де Рибас вiдправляє лист видатному дипломату та масону Андрiю Розумовському, в якому хвалиться своїм дiтищем – Одесою, заявляючи, що в Одесi вже побудовано 1100 будинкiв (у тому числi 600 кам'яних), казарми для 16 тис. солдатiв, церкви, бiржа, магiстрат… Але навiщось де Рибас вводить Розумовського в оману (чи просто рекламує перед мiжнародною масонерiєю «одеський проект»), перебiльшивши свої досягнення мiнiмум утричi.

Йосип Михайлович де Рибас покинув Одесу на початку 1797 р. i бiльше туди не повертався (хоча побудував будинок поблизу Карантинної балки на Польськiй вулицi та вiдвiв собi велику дiлянку землi для будiвництва ще одного будинку над портом на початку вулицi Канатної). Де Рибас планував обов'язково повернутися в створену ним Одесу, проте подiї в столицi змiнили його плани… У Петербурзi де Рибас сподiвався на кар'єру при дворi та новi субсидiї на будiвництво Одеси, але iмператор Павло Перший у 1797 р. вiддалив вiд себе масонських лiдерiв i уклав мир з Наполеоном, чим викликав гнiв європейських масонiв, якi орiєнтувалися на Англiю. У 1799 р. визрiла змова проти монарха, в якiй взяв участь i де Рибас. Але у процесi реалiзацiї змови (у 1800 р.) де Рибас був отруєний i прах його похований на лютеранськiй дiлянцi Смоленського кладовища в Петербурзi.