Читать «Україна масонська» онлайн - страница 59

Віктор Савченко

Редакторами «Українського вiсника» стали колишнi випускники Харкiвського унiверситету та його викладачi П. Гонорський i Є. Фiломафiтський, якi, можливо, пройшли ще в студенствi масонськi «штудiї«. В Харковi у першiй половинi 1816 р. виходить журнал «Харкiвський демокрит» – єдиний сатирично-гумористичний журнал в Українi в першiй половинi XIX ст., який продовжував просвiтительську традицiю новиковських журналiв, журнал, який викривав суспiльнi пороки.

Василю Каразiну не вдалося роздiлити з друзями радiсть вiдкриття унiверситету – у 1804 р. його звiльнили з мiнiстерства народної освiти та вислали пiд полiцейський нагляд у село Кручик. Василь Каразiн вимагав рiвного для всiх законодавства, справедливого правосуддя, залучив до самоуправлiння своїх крiпосних. У засланнi вiн активно зайнявся науковою роботою, винахiдництвом, створив хiмiчну (можливо й алхiмiчну) лабораторiю, метеорологiчну станцiю, першим задумав паровий двигун найпростiшої конструкцiї, винайшов систему парового опалення, опублiкував у рiзних журналах бiльше 60 статей, був почесним i дiйсним членом семи наукових товариств.

Попечителем Харкiвського навчального округу й унiверситету призначили графа Северина Осиповича Потоцького (посвячений до масонства у 19 рокiв) – тодi близького друга iмператора та прихильника конституцiї. Пiдтримку в затвердженнi унiверситету, очевидно, надали як столичнi, так i харкiвськi масони. У 1803 р. С. Потоцький звернувся у Веймар до мiсцевого мiнiстра, вiдомого поета та масона вищих ступенiв Йоганна Вольфганга Гете (1749-1832 рр., прийнятий до масонства в ложi «Амалiя» у Веймарi у 1782 р.) з проханням допомогти у формуваннi викладацького складу унiверситету. Гете прохання виконав. За його рекомендацiєю до Харкова запрошенi професори з Вюрцбурга, Вiтемберга, Лейпцига, Геттингена, Франкфурта. Це були спецiалiсти в галузi фiлософiї, психологiї, медицини, ветеринарiї. Не виключено, що їх пошук iшов масонськими «каналами». У 1804 р. пiдiбрали перший склад викладачiв, запрошених особисто С. Потоцьким. Протягом першого десятилiття iснування унiверситету в ньому працювало 29 професорiв iноземного походження, з них нiмцiв – 18, французiв – 4, слов'ян з Австрiйської iмперiї – 7.

Доля видатного нiмецького фiлософа професора Йоганна-Батиста Шада багато в чому повторювала долю фiлософа Фесслера. Очевидно, вiн був його масонським «братом»… Закiнчивши єзуїтську школу, Шад починав як бенедиктинський чернець i ревний католик. Проте у 1798 р. вiн став палким противником чернецтва, вирiшив залишити монастир, перейти в лютеранську вiру. На початку столiття Шад стає доцентом Iєнського унiверситету. За рекомендацiєю масонiв Гете, Шиллера, Фiхте (Шад працював заступником Фiхте по кафедрi) Шада запрошують до Харкiвського унiверситету, де вiн працював у 1804-1816 рр.

У Харковi Шад отримав чин надвiрного радника, ординарну професуру, обирався деканом факультету, секретарем унiверситетської ради i членом училищного комiтету. Але заздрiсники розпочали цькування Шада, звинувачували його в компiляцiях текстiв, у «ганебних» висловах, «антимонархiчних i антихристиянських» творах. Книги Шада «Життя отця Синцеруса» i «Природне право», його сатира на католицьке духовенство були визнанi шкiдливими та «небезпечними для росiйської молодi». Кабiнет мiнiстрiв прийняв циркуляр, за яким приписувалося негайно вислати Шада за межi Росiйської iмперiї. Цiкаво, що, незважаючи на вигнання, Шада удостоїли особистої аудiєнцiї у росiйського iмператора пiд час перебування Олександра Першого у Веймарi.