Читать «Україна масонська» онлайн - страница 40

Віктор Савченко

На думку Сергiя Єфремова, дослiдники росiйського масонства справедливо зазначають, що з масонства на росiйському грунтi сформувалася перша органiзацiя iнтелiгенцiї. Це була перша спроба створити будь-яку iдеологiю, провести вiдповiдну їй практичну роботу.

РОЗДIЛ III

Незважаючи на те, що поляки та литовцi пiд час царювання польського короля Августа III (1736-1763 рр.) в основному були ревними католиками, першi масонськi ложi на землях Речi Посполитої виникли вже наприкiнцi 30-х рокiв XVIII ст. Масонство проникло до Речi Посполитої iз Саксонiї та Чехiї. У 1738 р. зведений брат короля Речi Посполитої граф Рутовський (член ложi «Трьох бiлих орлiв» у Дрезденi) створює першу ложу Речi Посполитої «Трьох бiлих орлiв». Але в тому самому роцi єзуїти домоглися закриття масонських лож у Речi Посполитiй, використовуючи буллу папи Климента ХII. Проте деякi представники католицького духовенства (такi, як єпископ варминський, архiєпископ гнезненський) знехтували навiть вiдлученням вiд католицької церкви i таємно стали масонами.

У 1744 р. Анджей Мокроновський, який приїхав iз Францiї, заснував у Варшавi розенкрейцерiвську ложу «Трьох братiв» (К. Розумовський у 1745 р. вiдвiдував цю варшавську ложу), пов'язану з пруською ложею «Трьох глобусiв». Пiсля короткої перерви граф Август Мошинський (посвячений у масонство у 1746 р.) вiдродив у 1758 р. дiяльнiсть ложi «Трьох братiв» у Варшавi.

У 1667 р. у Варшавi затверджується Велика Суверенна Ложа «Доброго пастиря», яка отримала патент вiд шотландської ложi в Парижi. У створеннi цiєї ложi особливу роль вiдiграв вiйськовий iнженер, швейцарець Жан-Лука де Ту де Сальверт, який у Варшавi називав себе Великим Майстром. Сальверт переконав стольника Польщi графа Августа Мошинського створити ложу шотландського обряду «Добродiйний сармат» як польську Велику Ложу. Граф Мошинський став керувати ложею «Добродiйного сармата» i заснував шотландський капiтул розенкрейцерiв Польщi та став у 1772 р. президентом капiтулу, Великим Майстром «Великого Сходу» Польщi, одержавши вiд Великого Майстра «Великого Сходу» князя де Бофора диплом «Великого Майстра провiнцiйного масонства Королiвства Польського та Великого Князiвства Литовського» пiд покривом «Великого Англiйського Сходу». Великiй Польськiй Ложi у 1770 р. пiдпорядковувалося сiм iнших лож. Папський нунцiй у Варшавi доповiдав тодi у Ватiкан, що у святi заснування «Великої Ложi» Польщi брав участь король Речi Посполитої Станiслав-Август Понятовський (правив у 1764-1795 рр.).

Iдеї масонства спочатку були популярнi лише в аристократичному середовищi Речi Посполитої. Польське масонство складалося з семи ступенiв. Брати трьох перших ступенiв (учнi, пiдмайстри та майстри) утворювали символiчнi ложi «Святого Iоанна». Брати четвертого ступеня називались «обраними лицарями», а п'ятого – «шотландськими кавалерами». Їх ложi називалися «капiтулом шотландським». Брати 6-го ступеня називалися «Лицарями Сходу», а 7-го – «Лицарями злато-рожевого хреста». Вони об'єднувалися в «капiтулярну Вищу Шотландську Ложу».