Читать «Україна масонська» онлайн - страница 32

Віктор Савченко

У другiй половинi 80-х рокiв мiсцевi масони мрiяли про створення iдеального нового «мiста на холмi», сподiваючись, що таким мiстом може стати Катеринослав, де планувалося створення унiверситету, художньої академiї, консерваторiї (мiсцем розташування майбутньої музичної академiї обрали гору як символ масонства, а до її керiвництва запрошували Моцарта).

Масон вищих ступенiв Йоганн-Якiв Бебер – обрусiлий нiмець, надвiрний радник i професор бiологiї, подорожуючи Україною, вiдвiдав Катеринослав, що почав будуватися, i там залишився. Ставши директором училищ Катеринославської губернiї (1792-1795 рр.) вiн обстоював iдею створення в Катеринославi унiверситету та педагогiчного iнституту. Проте всiм масонським планам стосовно Катеринослава не судилося втiлитися у життя. «Катеринославський проект», який зазнав фiаско, змiнив проект «Одеський»…

Про масонiв Харкова «катерининської епохи» вiдомо дуже мало. В Харковi масонська шотландська ложа «Щиросердя» працювала з 1782 р. (можливо роботи її продовжувалися до 1790 р.). Ця ложа перебувала пiд керiвництвом московської ложi шотландської системи «Трьох знамен», в якiй Майстром Стiльця був вiдомий розенкрейцер Iван Шварц. Можливо, на основi цiєї московської ложi у 1785 р. в Харковi було створено ще одну розенкрейцерiвську ложу теоретичного градуса (скорiше за все пiд тiєю самою назвою «Щиросердя»).

Серед масонiв харкiвських лож вiдомi Майстер Стiльця дворянин Микола Олексiйович Дяков i його брати – гвардiйськi офiцери Петро та Семен (сини обер-прокурора Сенату). Чоловiками сестер Дякових були впливовi масони В. Капнiст i Г. Державiн. Микола Дяков був не тiльки пiдполковником росiйської армiї, а й композитором, музикантом, членом «Дружнього вченого товариства». Наприкiнцi XVIII ст. його призначили Московським губернським прокурором.

У 1784 р. Микола Дяков вже був масоном 4-го ступеня i Першим Наглядачем у московськiй ложi «Сфiнкс» берлiнської системи, членом Директорiї теоретичного градуса ордену Розенкрейцерiв. У 1806-1809 рр. вiн був членом теоретичної ложi «До мертвої голови», у 1815-1821 рр. – головним наглядачем московської ложi «Теоретичного градуса», ритором ложi вищих ступенiв «Фенiкс».

У масонських ложах теоретичних градусiв Росiйської iмперiї перебувало багато вихiдцiв з України: Нестор Максимович-Амбодик i Михайло Антоновський, Антон Прокопович-Антонський i Семен Гамалiя… В розенкрейцерiвських ступенях перебував i вiдомий медик, вихiдець з України А. Звiряка (медичний iнспектор Чорноморського флоту).

Нестор Максимович-Амбодик (син священика з Полтавщини) був основоположником наукового акушерства у Росiйськiй iмперiї, вченим-енциклопедистом, просвiтителем, ботанiком i першим фiтотерапевтом. Нестор Максимович – вiдомий гострослов, псевдонiм свiй «Амбодик» вiн утворив вiд латинського «двiчi скажи». Вiн закiнчив Київську академiю, навчався у медичнiй школi морського госпiталю Петербурга, а у 1770 р. його направили на навчання до Страсбурзького унiверситету, де у 1775 р. вiн захистив докторську дисертацiю, пiсля чого знайомився з лiкарською справою Нiмеччини. У Страсбурзi вiн став масоном, а вже у Росiї отримав 4-й ступiнь масонства. На Батькiвщину Максимович повернувся