Читать «Україна масонська» онлайн - страница 30

Віктор Савченко

Були серед заїжджих на українськi землi масонiв не тiльки фiлантропи, а й захисники своєї нової Вiтчизни. У 80-тi роки XVIII ст. набув собi славу великого «чорноморського» флотоводця шотландець за походженням i американець за громадянством Джон Поль Джонс – «Чорний Корсар» (1747-1792 рр.). У 1775 р. вiн, будучи офiцером англiйського флоту, з iдейних мiркувань дезертирує й оселяється в Пiвнiчнiй Америцi. Джонс став учасником американської революцiї у Сполучених Штатах, пiд час якої вперше пiдняв прапор революцiї «Старс енд страйпс» на вiйськовому суднi нової держави. Джонс захопив понад 70 англiйських суден, навiв жах на узбережжя Великобританiї. Вiн висадив десант у порт Уайтхейвен i пiдпалив там усi суда. Джонса було оголошено особистим ворогом англiйського короля Георга i за зраду коронi його засуджено до смертної кари. У 1781 р. Конгрес США привселюдно висловив йому подяку за заслуги перед американським народом у боротьбi за незалежнiсть i наказав випустити на його честь золоту медаль.

Невдовзi Джонса призначили, як найхоробрiшого з американських морякiв, командиром фрегату «Америка», першим капiтаном Штатiв.

Але у 1788 р., отримавши особисте запрошення Катерини Другої, капiтан Джонс несподiвано переходить на службу у Росiйську iмперiю. Вiн став командуючим Днiпровської гребної вiйськової флотилiї в чинi контр-адмiрала (в росiйських документах значився i як Павло Жонес, i як Пауль Iонс). На аудiєнцiї в iмператрицi капiтан Джонс подарував Катеринi Другiй тексти Конституцiї США та Декларацiю незалежностi, що було викликом царственiй особi. У тому самому роцi Джонс, як командир ескадри росiйського флоту, розгромив турецький флот поблизу Очакова (турецький флот – 63 судна, росiйський – 14). Є данi, що Джонса урочисто прийняли до кола запорожцiв. Олександр Суворов (масон вищих ступенiв), пiд чиє безпосереднє командування був направлений Джон Поль Джонс, зустрiне його як доброго знайомого. В Києвi Джонс зустрiчається з молодим генералом-масоном Михайлом Кутузовим. Проте вже у 1790 р. Джона Поля позбавили чину та вислали з Росiйської iмперiї (за вигаданий карний злочин), щоб вiн помер у революцiйному Парижi. Його життя описали Джеймс Фенiмор Купер, Герман Мелвiлл, Редьярд Кiплiнг, Валентин Пiкуль.