Читать «Україна масонська» онлайн - страница 25

Віктор Савченко

Масоном був представник гетьманської шляхти Василь Xаненко, який здобув освiту у Петербурзькому та Кiльському унiверситетах. У 1752-1762 рр. В. Ханенко служив капiтаном гольштайнського корпусу, флiгель-ад'ютантом iмператора Петра Третього. Пiсля загибелi iмператора, у 1762 р., вiн залишив вiйськову службу й оселився у своєму маєтку в Гетьманщинi пiд Стародубом. Цей маєток йому подарував гетьман Кирило Розумовський. Молодший брат Iван Xаненко спочатку був бунчуковим товаришем гетьманського вiйська, з часом став флiгель-ад'ютантом графа П. Рум'янцева. У 1783 р. I. Ханенко залишив вiйськову службу, став уїзним предводителем дворянства.

Старший син Iвана – Олександр Xаненко, очевидно, також масон; на початку ХIХ ст. служив секретарем росiйського посольства в Лондонi пiд керiвництвом масона С. Воронцова.

Генiальний масон з «малоросiйських нiжинських мiщан» Семен Юхимович Десницький став першим професором Московського унiверситету «з росiян». У 1761 р., пiсля закiнчення фiлософського факультету Московського унiверситету, С. Десницького вiдправили «для завершення освiти» до Шотландiї. В унiверситетi Глазго вiн слухав лекцiї з юриспруденцiї, математики, хiмiї, iсторiї; отримав там ступiнь доктора права та звання почесного громадянина. Молодий студент, прослухавши курс моральної фiлософiї Адама Смiта i курс громадянського права у Дж. Мiллара, назавжди став шанувальником їх лiберальних поглядiв. У Шотландiї С. Десницький вступив до масонського ордену. У 1768 р. С. Десницький став викладати в Московському унiверситетi римське право, а потiм i росiйське законознавство (залишив професорську службу у 1787 р.).

С. Десницький уперше став читати лекцiї росiйською мовою та започаткував викладання у Росiї англiйської мови.

Десницький був прихильником розвитку просвiти, обстоював введення загальної освiти. У 1768 р. С. Десницький активно працював у Комiсiї iз створення проекту нового законодавства, яка була скликана за велiнням iмператрицi Катерини Другої. Вiн пiдготував особистий проект перетворень державного устрою Росiї, в якому пропагував англiйськi закони. Десницький уперше у Росiї висунув принцип подiлу влади. Десницький, хоч i не обмежував монарха у здiйсненнi законодавчої влади, все ж виступав за змiцнення органу народного представництва – сенату, члени якого повиннi користуватися рiвними правами й обстоювати суспiльнi iнтереси. Вiн вимагав незалежностi та незмiнностi суддiв, рiвностi всiх перед судом, введення суду присяжних, мiсцевого самоуправлiння тощо. Одночасно з С. Десницьким у гiмназiї при Московському унiверситетi навчалися майбутнi лiдери масонського руху у Росiйськiй iмперiї М. I. Новиков i Д. I. Фонвiзiн.