Читать «Україна масонська» онлайн - страница 23

Віктор Савченко

У 1759 р. Сковорода переїздить до Харкова для викладання поетики в мiсцевому Колегiумi. Але, вiдмовившись вiд високого церковного сану та постригу, вiн накликає на себе гнiв єпископа й iде з Колегiуму. Вiдмовився Сковорода i вiд запрошення харкiвського губернатора Щербинiна перейти на державну службу. У 1768 р. Сковорода вiдновив свою викладацьку дiяльнiсть у Харкiвському колегiумi, але його курс лекцiй з богослов'я викликає невдоволення єпископа Бiлгородського. У 1769 р. Сковорода покинув Колегiум i став мандрiвним фiлософом. У багатьох мiсцях, де вiн був, виникають гуртки його послiдовникiв – у Липцях, Гусинцi, Бабаях, Харковi, Бiлгородi… Подорожуючи Лiвобережною Україною, вiн зупиняється у можновладних друзiв-помiщикiв (масонiв): у Каразiна в Кручику, у Захаржевського у Великому Бурлуцi, у Капнiстiв у Великiй Обухiвцi. Сковорода пiдготував коло просвiтителiв-меценатiв, якi поставили собi за мету вiдкриття першого унiверситету в Українi.

Г. Данилевський писав, що на вiдкриття Харкiвського унiверситету велику суму дали учнi та друзi Г. Сковороди.

Спадщина Григорiя Сковороди була вшанована та пропагована в масонських колах (уперше його твори опублiкованi у 1798 р. i 1806 р. масонами М. Антоновським i А. Лобзiним. Рукописна спадщина його збережена завдяки масону М. Ковалинському; його iменем названа одна з масонських лож.

Василь Томара – майбутнiй сенатор Росiйської iмперiї, росiйський посланець у Стамбулi, який оформив антифранцузький союз Росiї та Туреччини (1798-1803 рр.), був одним iз перших учнiв Сковороди, а де Местр у своїх «Санкт-Петербурзьких вечорах» опише Томару як видатного столичного «мартинiста».

До таємної ложi Розумовського, можливо, входили полтавськi дворяни брати Капнiсти. Їх предок Стомателло Капнiсiс – грек з острова Занте, що належав республiцi Венецiя, отримав вiд дожа Венецiї графський титул, але у Росiйськiй iмперiї титул не був визнаний. Покинувши Середземномор'я, рiд Капнiсiс-Капнiст переселився в Гетьманщину. Петро Васильович Капнiст ще у 1775 роцi покинув росiйську вiйськову службу, щоб понад 20 рокiв (з перервами) жити в Голландiї, Францiї й Англiї. В Англiї вiн став масоном, республiканцем, вивiз з Англiї дружину-англiйку. Повернувшись на Батькiвщину, в своєму маєтку в Хорольському повiтi Петро Капнiст запровадив «республiку», полегшивши становище своїх крiпосних.