Читать «Україна масонська» онлайн - страница 24

Віктор Савченко

Його брат, Василь Васильович Капнiст, найближчий друг Василя Томари, також вийшов у вiдставку пiсля нетривалої вiйськової служби у Петербурзi, але замiсть поїздки за кордон повернувся в Україну, де був обраний предводителем дворянства Миргородського повiту, а незабаром (у 29 рокiв) i Київським губернським предводителем дворянства. Василь Капнiст заявляє про себе як про талановитого поета. Вiн спiлкувався з масонами, пропагуючи iдеї Сковороди. Друзями Капнiста були найвидатнiшi масони iмперiї: видатний поет Гаврило Державiн, граф Олексiй Кирилович Розумовський, князь Репнiн, Трощинський, князь Цертелєв.

Василь Капнiст став одним iз творцiв росiйської лiтератури, членом «Вiльного Товариства любителiв словесностi, наук i мистецтв», мав зв'язки з композитором Дмитром Бортнянським (масоном). До дружньої плеяди лiтераторiв, де видiлявся Капнiст, тодi належало багато масонiв: байкар Iван Хемнiцер (росiйський консул у Смирнi), поет Iполит Богданович, лiтератор Олександр Храповицький (чиновник Колегiї закордонних справ, колишнiй генерал-авдитор-лейтенант у штабi Кирила Розумовського). Про масонськi переконання В. Капнiста свiдчить те, що вiн був захоплений iдеями американської революцiї, а також те, що його скандальний твiр «Ода на рабство» написаний як протест у зв'язку з указом Катерини Другої про заборону вiльного переходу селян Лiвобережної України i лiквiдацiєю автономiї Гетьманщини. У 1788 р. Василь Капнiст подає Катеринi Другiй проект вiдродження козацьких полкiв в Українi, проте його демарш залишається без вiдповiдi…

Капнiст був своїм у «вищому свiтi» столицi (його приймали у графа А. Безбородька, графа А. Воронцова, князя А. В'яземського…), що можна пояснити тiльки його масонським впливом. Значну пiдтримку мав Капнiст i вiд фельдмаршала, iмперського намiсника в Українi графа Рум'янцева-Задунайського (лiдер опозицiї Катеринi Другiй).

Рум'янцев демонстративно висловлював приязнь до українських автономiстiв, до української мови, дружив з А. Безбородько i П. Завадовським. Граф Рум'янцев був ворогом Потьомкiна, який домагався вiд iмператрицi вiдставки Рум'янцева вiд керiвництва вищою адмiнiстрацiєю України. Навеснi 1791 р. Василь Капнiст їде до Берлiна з тим, щоб добитися допомоги пруського уряду у звiльненнi України з-пiд росiйського ярма. Гонiння на масонiв у Росiйськiй iмперiї тодi були в повному розпалi… В Берлiнi Капнiст подав лист-прохання пруському кабiнет-мiнiстру графу Герцбергу. В листi були такi рядки: «…доведенi до надзвичайного вiдчаю тиранiєю росiйського уряду, зокрема князя Потьомкiна, хотiли б знати, чи можуть вони, в разi вiйни (Прусiї з Росiєю) розраховувати на протекцiю пруського короля, коли вони спробують скинути росiйське ярмо».

З початком царювання Павла Першого Василь Капнiст повертається на державну службу. Вiн був «зарахований до театральної дирекцiї та призначений на посаду з розгляду п'єс». На початку 1801 р. Капнiст iде у вiдставку в ранзi статського радника i повертається на Полтавщину, де його обирають генеральним суддею Полтавського генерального суду. У 1812-1818 рр. Капнiст служить при iмперському Департаментi народної освiти у Петербурзi, але у 1918 р. знову повертається в Україну, де стає Полтавським губернським предводителем дворянства. Його сини Iван i Олексiй, очевидно, продовжили масонський шлях свого батька. Ними опiкувався князь Репнiн. Олексiй Капнiст був близьким до декабристiв i приятелював з Тарасом Шевченком.