Читать «Україна масонська» онлайн - страница 183

Віктор Савченко

«Полювання» на росiйських масонiв почалося лише у 20-х рр. ХХ ст. вже в емiграцiї, коли розчарування в «бiлому русi» та фашизм, що народжувався, штовхали деяких емiгрантiв до пошуку «таємних» ворогiв православ'я, винуватих у загибелi росiйської монархiї.

На вiдмiну вiд офiцiйної РПЦ (а також «живої православної церкви», української автокефальної церкви…), росiйська православна церква за кордоном «Карловацького сектантського розколу» (РПЦЗ) у 1932 р. прокляла масонiв, оголосивши масонство ворогом християнства.

Митрополит РОПЦЗ Антонiй (Храповицький), який керував православними церквами в Українськiй державi у 1918 р. i фактично висвiтлював владу масона Скоропадського в своєму «Посланнi» (Окружне послання Собору архiєреїв росiйської православної церкви за кордоном), писав: «Одним iз найшкiдливiших i воiстину сатанинських псевдоучень в iсторiї людства є масонство… Масонство є таємною iнтернацiональною свiтовою революцiйною органiзацiєю боротьби з Богом, з християнством, з Церквою, з нацiональною державнiстю, передусiм державнiстю християнською. В цiй iнтернацiональнiй органiзацiї перше мiсце за силою впливу та значення належить єврейськiй нацiї, якiй притаманне богоборство з дня розп'яття Христа Спасителя. Iудаїзм iсторично пов'язаний з масонством найтiснiшими зв'язками в своїй запеклiй боротьбi з християнством i в месiанських прагненнях до свiтового панування… Не раз вони зазначали, що революцiйний девiз: «Свобода, рiвнiсть, братерство» початково є девiзом масонства… Масони самi пiдтверджують свiй зв'язок з комунiстами i руйнiвниками нашої батькiвщини. Пiд знаком масонської зiрки працюють всi темнi сили, що руйнують нацiональнi християнськi держави. Масонська рука брала участь i в руйнуваннi Росiї. Всi принципи, всi методи, якi бiльшовики застосовують для руйнування Росiї, дуже близькi до масонських… Не можемо не зазначити

i того, що наш тяжкий церковний розкол має своїм першоджерелом все те ж масонство, що розтлiває, з його рiзними органiзацiями та дiячами, якi проникли в церковно-приходськi заклади для розладнання i розкладання церковного життя. Вони вбралися в тогу поборникiв православ'я та християнської просвiти, з такою хитрiстю i лицемiрством за допомогою грошей i преси спокушають довiрливих i необiзнаних людей, заражають їх отрутою модернiзму, вiдволiкають вiд iстинної Христової Церкви. Росiйська емiграцiя дуже отруєна масонством. Зазвичай росiйськi масони намагаються вiдмежуватися вiд свiтового масонства, стверджуючи, що росiйськi ложi нiбито не мають нiчого спiльного з ложами iнших країн. Проте такi заяви не вiдповiдають iстинi… Жодний росiйський масон не може стверджувати, що не має нiчого спiльного з безбожним масонством iнших країн…».

«Карловицький» Собор визнав за необхiдне «засудити масонство як учення й органiзацiю, ворожу християнству i революцiйну, спрямовану на руйнування засад нацiональної державностi… i…зобов'язати пастирiв Церкви питати тих, хто прийшов на сповiдь, чи не перебувають вони в масонських органiзацiях i чи не подiляють цих учень. Якщо виявиться, що перебувають або подiляють, то пояснити їм, що участь у зазначених органiзацiях несумiсна iз званням християнина – члена Христової Церкви, що такi повиннi або рiшуче вiдмовитися вiд масонства i схожих iз ним учень, або, якщо вони цього не виконають, не будуть гiднi Св. Причастя i в разi подальшого нерозкаяття будуть вiдлучатися вiд Св. Церкви».