Читать «Україна масонська» онлайн - страница 181

Віктор Савченко

Репресiї 1928-1938 рр. перетворили СРСР на країну тотального стеження, всеохоплюючого страху, де не було мiсця нi вiльнiй, нi суспiльнiй думцi, нi «найневиннiшим» (для тоталiтарного режиму) формам самоорганiзацiї суспiльства.

У рядi iсторичних дослiджень стверджувалося, що барона Ф. Штейнгеля бiльшовики розстрiляли у 1919 р. Проте це не так… Насправдi старий барон i троє його синiв повернулися до свого маєтку – Городок (що з 1920 р. був на територiї Польщi). У 1939 р., коли Червона Армiя ввiйшла в Захiдну Україну, у Штейнгелiв конфiскували землю, маєток i майно, але Штейнгелям, у тому числi старому барону Теодору, вдалося втекти до Нiмеччини, де Теодор Штейнгель помер на початку 1946 р.

З 1920 р. у Францiї, Польщi, Швейцарiї (в мiстах, де проживали українцi-емiгранти) стали створюватися масонськi ложi. Очевидно, в Парижi у 1920 р. масони збиралися навколо двох своїх лiдерiв – С. Моркотуна i М. Шумницького, представника Петлюри i голови «Союзу українських емiгрантiв у Францiї«. Симон Петлюра вивiз до Польщi, а потiм i до Францiї архiв i релiквiї Великої Ложi України.

З 1921 р. у Парижi жив Кровопузков. Вiн брав активну участь у багатьох полiтичних i громадських органiзацiях росiйської емiграцiї, очолив «Одеське земляцтво» (до нього входили масони I. Тригер, В. Шах, К. Мачульський, Я. Поволоцький, якi, можливо, були прийнятi до масонства ще в дореволюцiйнiй Одесi).

Велику Ложу України С. Петлюри i його братiв у 1920 р. визнали Нацiональна Велика Ложа – Великий Схiд Волахiї (Румунiї) i Велика Ложа Швейцарiї. До 1932 р. в Женевi була штаб-квартира української Великої Ложi (можливо у 1932-1934 рр. «петлюрiвська» ВЛУ «заснула» – саморозпустилася). Вiдносно визнання Української Великої Ложi Великим Сходом Iталiї в лiтературi немає чiтких даних. Скорiше Великий Схiд Iталiї визнав лише Велику Ложу, яку створив С. Моркотун…

У вереснi 1923 р. Конвент Мiжнародної масонської асоцiацiї вiдхилив прохання Великої Ложi України про прийом її до асоцiацiї, що сильно ускладнило «петлюрiвським» масонам подальший шлях визнання… Пiдставою для вiдмови в прийомi стало звинувачення Великого Майстра С. Петлюри в потураннi єврейським погромам в Українi. Велику Ложу України так i не визнали основнi ложi мiжнародного масонства Францiї, Англiї, США i вона не змогла подолати «проблему регуляризацiї«.

У той самий час у польському мiстечку Тарнов, де розташувався штаб української полiтичної та вiйськової емiграцiї, у 1921-1922 рр. сформувалося «Братство української державностi» (БУД), яке А. Никовський характеризує як «самостiйну українську масонську органiзацiю» (згiдно з показаннями А. Никовського членами БУД були українськi емiгранти в Польщi П. Холодний, В. Садовський, А. Саликовський, А. Ливицький, В. Коваль, Є. Лукасевич, А. Лукашевич, А. Шульгiн, А. Лотоцький, А. Яковлєв, Р. Смаль-Стоцький, I. Мазепа, Ю. Феденко, Л. Чикаленко…). Звичайно ж, однiєю iз основних дiйових осiб БУД (але суворо законспiрованих) був Симон Петлюра. Але тарнавський БУД, ледь сформувавшись, у 1922 р. опинився на межi повного розвалу. Тодi лiдери БУД А. Никовський i В. Прокопович прислали з нарочним до Радянської України записку впливовому масону С. Єфремову з проханням приїхати та розiбратися з проблемами (текст записки – типовий зразок масонської конспiрацiї: «Вовочко, братику, мати дуже хвора, майже при смертi, потрiбно, щоб ти був з нами»).