Читать «Україна масонська» онлайн - страница 167

Віктор Савченко

У 1915 р. С. Петлюра стає уповноваженим Земмiста в 3-й армiї, а невдовзi – помiчником головного уповноваженого – iнтенданта фронтових поставок Земмiста на Захiдному фронтi, головою Контрольної колегiї Земмiста на Захiдному фронтi.

З початком Лютневої революцiї 1917 р. С. Петлюра виступає iнiцiатором проведення Українського з'їзду солдатiв Захiдного фронту, на якому його обрали головою Української фронтової ради. У квiтнi 1917 р. С. Петлюра повертається в Україну, знову стає членом ЦК УСДРП. На Першому Всеукраїнському вiйськовому з'їздi С. Петлюру обрали головою Українського Головного вiйськового комiтету, у травнi 1917 р. – членом Центральної Ради, а ще через мiсяць – членом Генерального Секретарiату (уряду) автономної України (опiкується вiйськовими питаннями i українiзацiєю вiйськ). 31 жовтня 1917 р. С. Петлюра офiцiйно призначений Генеральним секретарем (мiнiстром) вiйськових справ Української Республiки. Вiн керував українськими вiйськами, якi зайняли Київ, припинили бiльшовицьке повстання та пiдтримали владу Центральної Ради. 30 листопада 1917 р. пiд керiвництвом С. Петлюри роззброєнi всi бiльшовицькi вiйськовi формування в Києвi, вiдвернений бiльшовицький переворот, а 5 грудня 1917 р. С. Петлюра запобiг захопленню Першого Всеукраїнського з'їзду Рад бiльшовиками. Його авторитет, незалежна полiтика та прагнення створити професiйну армiю занепокоїла М. Грушевського i В. Винниченка, якi вбачали в Петлюрi серйозного конкурента.

18 грудня 1917 р. С. Петлюра змушений подати у вiдставку з поста Генерального секретаря у вiйськових справах. Уже як приватна особа, з сiчня 1918 р. С. Петлюра почав органiзовувати Гайдамацький Кош Слобiдської України – вiйськову добровольчу частину для боротьби проти наступу червоних на Київ. Гайдамацький Кош Петлюри (можливо органiзований на французькi грошi) воює пiд Полтавою проти червоних вiйськ, що наступали, лiквiдує бiльшовицьке повстання на заводi «Арсенал» в Києвi, обороняє Київ вiд радянських вiйськ…

А. Никовський проговорився на слiдствi в застiнках НКВС, що С. Петлюра належав до групи «якихось французьких агентiв доктора Гарниш-Гарницького». Очевидно це був Капiтул «Нарцис», оскiльки серед членiв цiєї групи А. Никовський назвав масонiв С. Моркотуна, Ю. Гасенко, Анохiна, М. Могилевського.

Дiї С. Петлюри пiдтримують члени французької мiсiї в Українi, в бiльшостi своїй – масони. У той самий час С. Петлюра прагне використати свою масонську посвяту для реалiзацiї потенцiалу Антанти в «українському питаннi» (у 1914-1920 рр. масонство Англiї, Францiї та США вiдiгравало важливу роль у вирiшеннi найважливiших зовнiшньополiтичних питань своїх країн).