Читать «Україна масонська» онлайн - страница 155

Віктор Савченко

На другий день вiдходив пароплав, i я поїхав до Константинополя (масонськi емiсари вiдвiдали Стамбул, де спiлкувалися з лiдерами руху младотурок, бiльшiсть з яких були членами масонських лож, зв'язаних з iталiйським або французьким масонством. – В. С…)…

Iз Константинополя ми вже втрьох (Бебутов, Урусов, Маргулiєс. – В. С.) направилися до Одеси. Присяжний повiрений Ратнер повiдомив, що у нього є чотири людини, якi виявили бажання вступити до масонства.

На другий день вирiшено було їх зiбрати в квартирi Ратнера та почати прийом. Для створення ложi п'яти осiб було недостатньо: необхiдно сiм осiб, щоб створити ложу. Тому ми вирiшили прийняти поки тих, хто є в наявностi, а потiм вже знову приїхати встановлювати ложу, коли знайдуться бажаючi.

Пiд час прийому трапилася невелика подiя, яка нас дещо збентежила.

Двоє з тих, хто з'явився, дiзнавшись, що вони будуть проекзаменованi та повиннi пiдкоритися ритуалу, вiдмовилися вiд вступу, говорячи, що пiдкорятись i брати на себе зобов'язання вони не хочуть. Збентеженi ми були тому, що небажано було, щоб люди, якi не вступають, знали про iснування органiзацiї; але поручався за них Ратнер.

Окрiм Ратнера, були прийнятi директор Кредитного товариства Суботкiн i гласний Думи Симяков. Коли ми їхали до Одеси, то дорогою Маргулiєс намагався нам довести, яке гучне iм'я вiн там має, що його присутнiсть гарантує повний успiх нашої мiсiї. Шкода було дивитися на нього, коли нам в Одесi заявили, що саме присутнiсть Маргулiєса шкодить успiху, що в жодному випадку при першiй органiзацiї не хочуть мати єврея».

Бiльш вiдомий склад другої одеської ложi «Зiрка Сходу» (очевидно, ложа системи старого масонства, що перешла до «Великого Сходу народiв Росiї«, iнодi цю ложу помилково називають «Пiвденна зiрка»). Скорiше за все «Зiрка Сходу» функцiонувала в Одесi у 1908-1919 рр., а її орiєнтовний склад доходив до 30 осiб. У 1914-1917 рр. ложа активно набирала нових «братiв». До неї входили вiдомi в мiстi громадськi дiячi, гласнi мiської думи, адвокати, фiнансисти, великi пiдприємцi, дiячi мистецтв, журналiсти.

Масонами одеської ложi «Зiрка Сходу» були: С. Житков (iнодi в документах помилково вказується Жилков) – Досточтимий Майстер ложi, її делегат на масонських конвентах (з'їздах) – лiкар, член правлiння Першого Товариства взаємного кредиту, казначей «Товариства для влаштування нiчлiжних притулкiв»;

В. Каган – вiдомий математик i геометр, викладач Новоросiйського унiверситету, професор: С. Шатуновський – видатний математик, професор Новоросiйського унiверситету (автор численних робiт з аксiоматики лiнiйної величини та площi; за радянських часiв до своєї смертi у 1929 р. викладав в одеських вузах); Д. Крижановський – вiдомий фiзик i математик, приват-доцент Новоросiйського унiверситету, у 1905 р. – есер; I. Тимченко – професор математики в одеських гiмназiях i вузах, вiдомий астроном; М. Ржепишевський – викладач гiмназiї; В. Чеховський – iнспектор Одеського сирiтського будинку, викладач математики у гiмназiї (на момент масонської iнiцiацiї у 1915 р.), лiдер «Українського клубу» в Одесi (у 1918-1919 рр. – прем'єр УНР);