Читать «Україна масонська» онлайн - страница 154

Віктор Савченко

Мануїл Сергiйович Маргулiєс – одесит (його батько – головлiкар мiської лiкарнi), закiнчив медичний i юридичний факультети Новоросiйського унiверситету, потомствений дворянин, адвокат, видатний громадський дiяч, директор правлiнь нафтопромислового товариства та товариства електричних дорiг i освiтлення, засновник Радикальної партiї демократичних реформ, гласний Петроградської думи… Ще з початку 1900-х рокiв вiн був членом французької масонської ложi «Великий Схiд», пiзнiше став засновником ряду масонських лож в Росiї. У 1917 р. М. Маргулiєс – член Предпарламенту Росiї, голова Центрального Вiйськово-промислового комiтету. У 1918 р. вiн деякий час жив в Одесi, а у 1919 р. став мiнiстром торгiвлi Пiвнiчно-Захiдного уряду бiлогвардiйцiв. В емiграцiї Маргулiєс органiзує «Одеське земляцтво» в Парижi та «Товариство росiян у Францiї«.

Окрiм «столичних» членiв, серед засновникiв ложi «Iстина» (1909-1919 рр.) були М. Ратнер – громадський дiяч, Б. Симяков – гласний одеської мiської Думи; А. Суботкiн – директор Кредитного товариства… У цьому списку мало бути ще мiнiмум п'ять прiзвищ, але iсторiя їх не називає… Хто приховувався за завiсою масонської таємницi ложi «Iстина» можна лише здогадуватись…

Князь Давид Йосипович Бебутов згадував: «Восени 1908 р. я вирiшив зайнятися спецiально органiзацiєю масонiв у Росiї, мав поїхати до Києва й Одеси, щоб перевiрити на мiсцi, чи можна створити ложу, i потiм проїхати до Константинополя та встановити зносини з тамошнiми масонами i младотурками i потiм очiкувати Урусова та Маргулiєса i вже разом з ними їхати до Одеси i Києва для вiдкриття лож. В найостаннiших числах грудня 1908 р. ми виїхали. Урусов i Маргулiєс проїхали до Парижу, щоб заручитися рекомендацiйними листами, а я до Києва.

У Києвi мене порадував Лучицький, який повiдомив, що йому вдалося вже переговорити з бароном Штейнгелем, депутатом Першої Думи, i обнадiяв мене, що до нашого повернення вiн розраховує мати достатню кiлькiсть людей, щоб вiдкрити ложу. Поїхав я до Одеси. Там я мав говорити з присяжним повiреним Ратнером, якого повiдомив про мiй приїзд Пергамент. Оскiльки Ратнер не був ще масоном, то я не втаємничував його в подробицi нашої органiзацiї, а доручив йому прозондувати грунт, чи знайдуться бажаючi вступити до масонства, i обiцяв повернутися через два тижнi та докладно поговорити.