Читать «Україна масонська» онлайн - страница 137

Віктор Савченко

У 50-90-тi роки XIX ст. закордоннi масонськi ложi активно приймали вiдомих росiйських емiгрантiв до своїх лав. Спецiально для росiйських емiгрантiв вiдкрили паризьку ложу «Космос» «Великого Сходу». Масонами англiйських, французьких, iталiйських лож стали М. Бакунiн, П. Кропоткiн, О. Герцен, М. Огарьов, I. Тургенєв, П. Яблочков (винахiдник лампочки), М. Баженов (вiдомий психiатр), М. Ковалевський (соцiолог) та iн.

У 1901 р. пiд контролем масонської ложi «Космос» вiдкрита Росiйська Вища школа громадських наук у Парижi (директор М. Ковалевський), що працювала до 1904 р. Серед викладачiв школи – тi самi масони: Ковалевський, Гамбаров, де Робертi, Вiнавер, Луначарський, Грушевський…

Новий етап вiдродження масонства у Схiднiй Європi пов'язаний з видатним ученим-соцiологом i правознавцем Максимом Максимовичем Ковалевським (1851-1916 рр.). Вiн народився у Харковi, закiнчив юридичний факультет Харкiвського унiверситету i почав там викладати. Пiдготовку до магiстерського екзамену М. Ковалевський проходив в унiверситетах Берлiна, Парижа, Лондона. У 1880 р. М. Ковалевський захистив докторську дисертацiю з права, став професором, а через вiсiм рокiв Росiйська академiя наук обрала його членом-кореспондентом (у 1914 р. – академiком). М. Ковалевський обраний членом Французької академiї моральних i полiтичних наук, членом Тулузької академiї законодавства… У 1879-1880 рр. М. Ковалевський видавав лiберальний журнал «Критичний огляд», газету «Країна» (1906-1907 рр.), а з 1909 р. – журнал «Вiсник Європи».

У 1887 р. М. Ковалевського звiльнили з Московського унiверситету за «негативне вiдношення до росiйського державного ладу». Вiн викладав у Стокгольмському та Брюссельському унiверситетах, читав лекцiї в Парижi, Оксфордi, у мiстах США. В Парижi масон М. Ковалевський органiзовував залучення i прийняття в масонський орден лiберальних дiячiв з Росiйської iмперiї, що були основою росiйського «полiтичного» масонства (1906-1916 рр.). Михайло Грушевський пiд впливом М. Ковалевського у 1903 р. став масоном в однiй з лож Парижа. У сiчнi 1906 р.

М. Ковалевський звернувся до керiвництва «Великого Сходу Францiї«з проханням дозволити процес вiдкриття в Росiйськiй iмперiї масонських лож. Повернувшись до Росiйської iмперiї (1906 р.), М. Ковалевський працює професором Петербурзького унiверситету та Психоневрологiчного iнституту, органiзує партiю демократичних реформ i партiю кадетiв, обирається до складу Першої Державної Думи (вiд Харкiвської губернiї), стає членом Державної Ради, статським радником.