Читать «Україна масонська» онлайн - страница 133

Віктор Савченко

Вiдомий український письменник, iсторик i громадсько-культурний дiяч Пантелеймон Олександрович Кулiш мiг залучитися до масонства ще будучи вiльним слухачем Київського унiверситету.

О. Забужко назвала братство «Об'єднаних слов'ян» (вiдповiдає назвi київської масонської ложi 1818-1822 рр.) «езотеричною групою» (серед можливих її членiв – М. Гулак, М. Костомаров, П. Кулiш, В. Бiлозерський).

Однiєю iз загадок iсторiї України є «формування» простого крiпосного козачка Тараса Шевченка в символ нацiї, яка ще не народилась. Дiйсно, Тарас Шевченко – перший українець (масонська першолюдина), який сповiстив свiту «перший крик немовляти» – нацiї, що народжувалась. Шевченко не лише генiальний поет i художник, а й генiальний пропагандист. Вiн оформив полiтичну програму перебудови iмперiї в генiальних романтичних вiршах. Навiть генiй польського народу Адам Мiцкевич, який прийшов вже на «зоране поле нацiонального польського патрiотизму», не став, як Шевченко, початком нацiонального вiдродження. Шевченко став першим, великим явищем. Його життя – дидактична легенда, демократична програма свободи, рiвностi, братерства. Життя його мiфологiзоване i тому огорнуте таємницями. Але «короля робить оточення». Коли Шевченко був у тюрмi та солдатчинi, його iм'я «працювало», а з особливою силою воно «запрацювало» пiсля смертi.

Придивимось уважнiше до людей, якi вивели Шевченка на шлях генiя.

Друзi по Петербургу, коли Шевченко – ще крiпосний, але вже студент-богема… Нестор Кукольник – син масона карпато-роса, учня Фесслера – першого директора Нiжинського лiцею. Н. Кукольника виключили з Нiжинської гiмназiї у «справi про вiльнодумство» в Нiжинському лiцеї, де фiгурували масони-викладачi i серед них карпато-рос i учень Фесслера Iван Орлай. Нестор Кукольник був, очевидно, «луфтоном» (традицiйно посвяченим до масонства сином масона). Звiдси дружба з «учителями» – «теоретичними» масонами (В. Жуковський).

Другий приятель молодого Шевченка – родовитий український шляхтич Петро Мартос, що також був виключений iз Нiжинської гiмназiї у «справi про вiльнодумство» з «вовчим квитком». Мартос походив з масонської сiм'ї i, скорiше за все, також був «луфтоном». Серед найближчих родичiв Михайла Глiнки – третього друга – також були масони.

Учителем-наставником, своєрiдним «гуру» Шевченка став талановитий i обласканий владою масон Карл Брюллов – «Карл Великий», який дав Тарасу не лише «школу», житло, а й частину своїх замовлень!

Далi була майже бiблiйська притча «викупу Тараса з неволi» – з крiпосних. Нестор Кукольник (юнак без суспiльного статусу) звернувся до масона Василя Жуковського (прославленого поета, дiйсного статського радника, близької до царської сiм'ї людини) i «розповiв учителю царських дiтей щось тет-а-тет»… Через пiвгодини Василь Жуковський поїхав до царицi (поспiх i рiвень вирiшення питання щодо крiпосного!) i сама цариця звелiла помiщику Енгельгардту зупинити продаж Тараса в «iншi руки». Карл Брюллов написав портрет