Читать «Україна масонська» онлайн - страница 131

Віктор Савченко

Про «братiв», якi збиралися в масонських ложах в Українi в другiй половинi 20-х i в 30-тi роки ХIХ ст. та добре вмiли конспiрувати свою дiяльнiсть, немає жодної iнформацiї. На околицях Києва в Борисполi – маєтку панiв Лукашевичiв – теплився вогник старого масонства у виглядi таємничого «Товариства малоросiв» на чолi з розенкрейцером В. Лукашевичем.

Можемо лише робити здогадки, що в Одесi масонством тодi «займалися» брати Розумовськi, князь Барятинський, I. Сабанеєв (генерал вiд iнфантерiї – член вiйськових лож росiйської армiї), князь Г. Голiцин (чиновник для особливих доручень при канцелярiї Воронцова, син масона), О. Тройницький, П. Марiнi (керуючий справами канцелярiї Воронцова), В. Шемiот (катеринославський громадянський губернатор) та iн.

Про одесита Олександра Григоровича Тройницького необхiдно сказати окремо. Вiн навчався на стипендiю графа де Рiшельє i був випускником Рiшельєвського лiцею (1826 р.). Тройницький увiйшов у доросле життя, коли масонство вже було «розпущене» i не зовсiм безпечне (скорiше за все вiн потрапив до масонського спiвтовариства у другiй половинi 20-х рокiв XIX ст.). Деякий час вiн викладав у Рiшельєвському лiцеї, був секретарем лiцею i цензором в Одеському цензурному комiтетi, членом великої кiлькостi комiтетiв управлiння Одесою, товариств iсторiї та старожитностей, сiльськогосподарського, географiчного… Потiм працював у канцелярiї Воронцова. У 30-50-тi роки XIX ст. Тройницький був редактором газети «Одеський вiсник». Коли почалося лiберальне правлiння Олександра Другого (у 1857 р.) i на провiднi посади знову прийшли старi масони, Тройницький покинув Одесу та поїхав до столицi, де зробив неочiкувану, блискавичну кар'єру – в 1861 р. вiн стає товаришем (заступником) мiнiстра внутрiшнiх справ, сенатором iмперiї.

Приблизно у 1845-1875 рр. в Одесi iснувала законспiрована масонська «Приморська ложа», яка пiд час Кримської вiйни 1853-1855 рр. вiдкрила в Одесi госпiталь i богадiльню для «севастопольських iнвалiдiв». Можливо, «законспiрованим» масоном був Олександр Iванович Казначеєв – одеський градоначальник (1848-1854 рр.). В юностi О. Казначеєв був ординарцем фельдмаршала М. I. Голенищева-Кутузова (масона вищих ступенiв), дружив з Пушкiним, працював у канцелярiї М. С. Воронцова, який охарактеризував О. Казначеєва словами: «…не знаю человека более благонамеренного, души более чистой».

На посадi градоначальника Одеси А. Казначеєв вiдкрив богадiльню, притулок для дiтей, Другу мiську гiмназiю, почав будiвництво нового будинку Рiшельєвського лiцею.

У серединi 30-х рокiв ХIХ столiття колишнiй масон М. Магницький передає iмператору Миколаю Першому доноси-»записки» проти масонiв: «Розкриття всесвiтньої змови проти алтарiв i тронiв публiчними подiями i юридичними актами», «Про запровадження iлюмiнатства пiд рiзними видами в Росiї«. Магницький уперше поєднав масонство iз «всесвiтньою єврейською змовою», зв'язавши масонiв i євреїв (звiдси йде звинувачення «жидомасон»). Центром змови проти росiйського трону М. Магницький визначив Лондон. Слiд зазначити, що в росiйськi ложi (аж до початку ХХ ст.) євреїв практично не приймали.