Читать «Україна масонська» онлайн - страница 130

Віктор Савченко

Князь П. Долгоруков зазначав, що масонство тодi перетворилося «…на товариство взаємної допомоги та пiдтримки взаємної; багатi люди щедро допомагали бiдним. Люди впливовi, сильнi, якi мали зв'язки, щиро допомагали своїм братам» (наприклад, Шевченку, Айвазовському). Масон Пржецловський у своїх мемуарах пише, що масонство було «…мало не єдиною стихiєю руху в животiючому життi того часу; ледь не єдиним центром зближення мiж особистостями навiть однакового суспiльного становища».

В Одесi таємна масонська ложа (можливо пiд тiєю самою назвою «Понт Евксинський») збиралася у другiй половинi 20-х рокiв i на початку 30-х рокiв ХIХ ст. в домi князя Барятинського на околицi мiста – в Барятинському провулку. Будинок Барятинського стояв на береговому обривi над морем, на крутiй вапняковiй скелi, поритiй катакомбами, де масони зберiгали свої ритуальнi речi. Сучасники згадують про таємнi зустрiчi масонiв у цьому домi… Полiцiя Одеси, намагаючись розкрити «масонську змову», не раз влаштовувала обшуки й «облави» пiд час масонських «робiт». Проте масони славилися своєю невловимiстю. Будинки, де збиралися ложi, були зв'язанi з системою катакомб i пiдземних ходiв, i масонам завжди вдавалося вчасно сховатися вiд полiцiї. «Облави» нiчого не давали. Масони, попередженi про облави, «виходили крiзь землю» – через потайнi пiдземнi ходи в катакомби.

У 1824 р. одеська масонерiя поповнилася видатним дiячем свого часу графом Кирилом Олексiйовичем Розумовським. За свої «полiтичнi дивацтва» Кирило Олексiйович Розумовський був оголошений божевiльним. Пiсля заточення в Суздальському монастирi за вiльнодумство й «українську фронду» вiн був висланий до Одеси до брата Петра Олексiйовича Розумовського.

Можливо, в маєтках одеських грекiв-купцiв поблизу Олександрiвського парку – Маврокордато, Крузо, Раллi – збиралась i «Анатолiйська ложа», яка пiшла в глибоке пiдпiлля. До неї входили одесити грецького, сербського та румунського походження. До якого часу iснувала ця ложа, ми не знаємо, але у 1823-1824 рр., вже пiсля заборони масонства, вона продовжувала «роботи», а у 60-80-тi роки XIX ст. знову «спливають» вiдомостi про її роботи в Одесi. Вона була пiдпорядкована зарубiжному масонському центру (грецькому? румунському? iталiйському?).

На iншiй околицi Одеси, там, де закiнчувалася Молдаванка i починалася Водяна балка, iснував другий таємний масонський центр – тут знаходилася дача Рiшельє, будинок-дача князiв Розумовських, хутiр Гогеля, хутiр Телесницького, що були пристанищем масонам. До 1835 р. в Одесi поширювалися чутки, що на дачi Розумовських таємно збираються масони.

Владi здавалося або вона просто робила вигляд (в Одесi, перш за все, генерал-губернатор М. Воронцов), що масони згорнули свою дiяльнiсть. Насправдi масони роздiлилися на невеликi ложi (по 15-20 осiб), в члени яких нових кандидатiв обирали роками.