Читать «Україна масонська» онлайн - страница 13

Віктор Савченко

Безпiдставними заявами можна вважати твердження про те, що першi масони в Українi з'явилися ще в серединi ХVII ст., а також про те, що Богдан Хмельницький i Пилип Орлик були масонами, що Iван Мазепа був посвячений у масони ще пiд час своїх подорожей Захiдною Європою.

Документально можна пiдтвердити лише те, що масонство у Росiйськiй iмперiї набуло поширення з 24 сiчня 1731 р., коли Англiйська Велика Ложа призначила провiнцiйним Майстром для масонських лож Росiї та Нiмеччини (сукупностi нiмецьких земель) капiтана Джона Фiлiпса (довiрену особу Великого Майстра Англiйської Великої Ложi лорда Ловелла). З цього документа випливає, що ложi у Росiї iснували, принаймнi, вже у 1730 р., а окремi росiйськi масони були iнiцiйованi ще у другiй половинi 20-х рокiв ХVIII ст. i до 1731 р. «пiдросли» у своїх масонських ступенях. Адже для створення регулярної масонської «провiнцiї«необхiдно було створити принаймнi три повноцiннi масонськi ложi, в яких би перебувало не менше п'ятнадцяти «братiв» у третьому ступенi посвяти (третьому градусi майстра).

Одним iз творцiв масонства в Українi був шотландський лорд Кiнгстон i Кантор Джеймс (Якiв) Кейт – молодший брат Джона Кейта – борця за незалежнiсть Шотландiї та Великого масонського гросмейстера Англiї i Шотландiї. Ще у 1688 р., пiсля державного перевороту, англiйський король шотландського роду Якiв II Стюарт втратив корону, а ще через дев'ятнадцять рокiв Шотландiя втратила свої автономнi права. Багато прихильникiв поваленого короля – «якобiти» – були масонами та поєднували масонську конспiрацiю з таємною полiтичною дiяльнiстю з метою повернення на англiйський трон династiї Стюартiв.

«Якобiт» Якiв (Джемс) Кейт взяв участь у невдалому повстаннi «якобiтiв» в Англiї у 1815 р., пiсля чого емiгрував до Францiї, а потiм до Iспанiї. У 1728 р. Якiв Кейт переходить на службу в армiю Росiйської iмперiї та призначається пiдполковником, а згодом – генерал-майором. У серединi 30-х рокiв ХVIII ст. Якiв Кейт намагається органiзувати масонський рух на сходi Європи. У 1732-1734 рр. йому вдалося створити у Петербурзi таємну масонську ложу. Вiн пiдтримував таємний зв'язок iз берлiнською ложею «Трьох глобусiв» (членами цiєї ложi були росiяни – граф М. Головiн i брати Чернишови, шляхтич з Правобережної України А. Мокроновський). Можливо, саме в цiй ложi був посвячений у масонство у 1744 р. майбутнiй гетьман України Кирило Розумовський.

Проте українцi, росiяни, поляки шукали масонської посвяти не лише в Берлiнi. Ложi Парижа, Страсбурга, Лондона, Праги також були вiдкритi для «тих, хто шукає свiтла» iз сходу Європи. Так, у 30-тi роки ХVIII ст. в Парижi до масонства були прийнятi знатнi поляки й українцi: А. Мокроновський, Я. Мнiшек, син гетьмана України у вигнаннi Пилипа Орлика Петро-Григорiй Орлик (1702-1759 рр.). Згодом до масонства приєдналися студенти-українцi, якi навчалися в унiверситетах захiдної Європи: Г. Кулябко, П. Паськевич, А. Шумлянський…

У 1734-1738 рр. генерал Якiв Кейт командує вiйськом з росiйських полкiв i українських козакiв, якi боролися проти польських вiйськ на Волинi та Подiллi, а також росiйсько-українським вiйськом. Пiд час облоги Очакова вiн органiзує оборону України вiд нападiв кримських татар.