Читать «Україна масонська» онлайн - страница 15

Віктор Савченко

Король Прусiї Фрiдрих II був прихильником «масонської реформацiї«Шотландського обряду, Давнього та Прийнятого – «Ritus Scoticus, Antiquus et Acceptus». Пiсля заснування Великої Ложi «Трьох глобусiв» Фрiдрих II став її покровителем.

Повернувшись до Росiйської iмперiї, Кирило Розумовський успiшно просувався кар'єрними сходами. У 1744 р. йому присвоюють титул графа, у 1746 р. вiн стає Президентом Академiї наук, у 1748 р. – генералом, а у 1750 р. – гетьманом України (правив автономною Гетьманщиною до 1764 р.).

Вихователем Кирила Розумовського був ад'ютант Олексiя Розумовського, письменник i масонський лiдер Iван Єлагiн. Лiтератор Iван Мартос став кабiнет-секретарем К. Розумовського. Молодий Кирило Розумовський зблизився з масонами I. Шуваловим та I. Чернишовим.

Навколо Кирила Розумовського утворюється група реформаторiв-масонiв з української шляхти. Вони мрiяли про перетворення козацтва на лицарський орден, намагалися створити перший в Українi унiверситет, вiдродити вольностi України, ввести спадкоємне гетьманство Розумовських, обмежене «Конституцiєю». Кирило Розумовський намагався вiдкрити унiверситети в Батуринi та Києвi, розвивати просвiту в Гетьманщинi.

Про масонство рiдного брата Кирила та його покровителя графа Олексiя Розумовського (1709-1771 рр.) немає чiтких вiдомостей, проте з великою вiрогiднiстю можна припустити його членство в масонському орденi. Олексiй Розумовський був фаворитом царiвни Єлизавети Петрiвни. Вона, ставши iмператрицею, таємно повiнчалася з Олексiєм Розумовським, який згодом отримав чини обер-єгермайстра i генерал-фельдмаршала.

Французьким масонам не подобався вплив нiмецьких (пруських) масонiв на Росiйську iмперiю. Вони намагалися замiнити нiмецький вплив французьким. До Кирила Розумовського направили його брата по ложi «Три глобуси», з яким вiн навчався у Берлiнському унiверситетi, польського шляхтича Станiслава Мокроновського, а також французького лiкаря, природознавця i масона Ле Клерка. Ле Клерк у 1755-1759 рр. служив у Кирила Розумовського домашнiм лiкарем. У 1759 р., за рекомендацiєю братiв Розумовських, Ле Клерк став особистим лiкарем iмператрицi Єлизавети Петрiвни.

Коли в Речi Посполитiй масонство тiльки починало входити в моду серед аристократичної елiти, на Гетьманщинi (Лiвобережна Україна – автономiя у складi Росiйської iмперiї) до масонства стали переходити козацькi полковники та старшина, якi оточували молодого гетьмана. Серед масонських «пташенят» Розумовського були дипломат В. Томара, В. Кочубей, Ф. Лубяновський… Iснує припущення, що в «таємнiй ложi» Розумовського були представники української шляхти: Капнiсти, Ковалинськi, Кулябки, Ломиковськi, Лукашевичi, Полетики, Родзянки, Скоропадськi, Сулiми, Тарновськi, Трощинськi, Туманськi, Ханенки…