Читать «Україна масонська» онлайн - страница 12

Віктор Савченко

Масони обстоювали лiквiдацiю кордонiв, об'єднання народiв у всесвiтнiй союз, що керуватиметься освiченим вождем-масоном. Стосовно нацiональних держав, то вони вбачали в них лише невiдворотний етап для подальшого об'єднання, де нацiональнi держави стануть ограновуваним камiнням фундаменту єдиної держави – «Всесвiт є вiтчизною каменяра».

На початку ХVIII ст. почався зворотнiй шлях масонiв на Схiд – проникнення масонства з Великобританiї, Голландiї та Францiї в Азiю – на схiд Європи, де масони шукали нову «землю обетованну» – землю для утвердження своїх унiверсальних принципiв. У 1720-1730 рр. масонськi ложi з'являються в англiйських i голландських колонiях в Iндiї та Пiвнiчнiй Америцi…

У 1740-1760 рр. масонство утверджується в iспанських колонiях Латинської Америки, першi масонськi ложi фiксуються в Османськiй iмперiї… Масонськi брати брали активну участь у багатьох революцiях i нацiонально-визвольних рухах. Це, наприклад, були Американська революцiя, Велика французька революцiя, європейськi та пiвденноамериканськi революцiї ХIХ ст.

Вже у 1726 р. в Чехiї була створена перша масонська ложа, а через три роки ложi стали виникати в Речi Посполитiй. Далi шлях лежав на схiд… Знаменитий фiлософ i масон Йоганн Готфрид Гердер тодi висловився: «Україна стане новою Грецiєю».

У 30-х роках ХVIII ст. масонство прийшло на українськi землi. Причому на Правобережжi України, на Волинi, в Галичинi це було масонство «польського походження», на Лiвоборежжi та пiвднi України – масонство «петербурзького пiдпорядкування». Разом iз тим академiк С. Єфремов зазначав: «Масонство на Українi менш за все можна назвати українським… Адже на Україну масонство заходило або через Великоросiю, або через Польщу…».

РОЗДIЛ II

Росiйськi масони – «вiльнi каменярi» iнодi ведуть свiй родовiд вiд iмператора Петра Великого, якого, згiдно з легендарним переказом, увiв до масонського ордену Кристофер Рен – магiстр Англiйської Великої Ложi. Творцi цiєї легенди стверджують, що Петро Великий створив першу в Росiї шотландську масонську ложу не тiльки разом з iноземцями на росiйськiй службi – швейцарцем Францем Лефортом i шотландцем Патриком Гордоном, а й «з легкої руки» ректора Київської академiї та фiлософа Феофана Прокоповича (майбутнього архiєпископа i вiце-президента Священного Синоду). Можливо, перша масонська ложа Росiйської iмперiї була вiдкрита ще у 1717 р. у Петербурзi пiд назвою «Нептун». Можливо, саму iдею масштабної та системної реформи з перебудови азiатського Московського царства в європейську Росiйську iмперiю «нашепотiли» Петру Першому «якiсь масони». Iмператор Петро Великий для росiйських масонiв став символом просвiтництва – емансипацiї Росiї, i чи був Петро масоном чи не був – не так вже й важливо. Його крок став першим у процесi «впорядкування та гармонiзацiї«Росiї. Росiйськi масони також iшли цим шляхом.

Та все ж навiть не Петра Великого деякi найсмiливiшi iсторики вважають першим масоном Росiї, а фаворита царiвни Софiї князя Василя Голiцина, який намагався провести реформи в Московiї ще наприкiнцi ХVII ст.