Читать «Україна масонська» онлайн - страница 120

Віктор Савченко

У травнi 1821 р. донос М. Грибовського (одного з керiвникiв «Союзу благоденства») пролив свiтло на структуру, цiлi та завдання цього парамасонського опозицiйного «Союзу». Дiзнавшись про своє розкриття, «протодекабристи» прийняли рiшення про розпуск «Союзу благоденства». З 1821 р. активiзувалася дiяльнiсть таємної полiцiї, була створена розгалужена мережа таємної полiцiї в армiйських частинах.

Старих масонiв-розенкрейцерiв турбував Союз «Астрея», в полiтицi якого у 1817-1820 рр. була погоня за чисельнiстю членiв лож на шкоду їх якостi. «Астрея» турбувала i своїм полiтичним радикалiзмом: заграванням з польськими, грецькими, українськими i «протодекабристськими» таємними товариствами… В одному з доносiв початку 1822 р. стверджується: «Масонськi ложi з кожним днем все бiльше змiцнюються по всьому краю; справа йде вже не про масонство – це таємне зiбрання людей зловмисних».

Новий лiдер «Астреї«- виконуючий обов'язки Великого Майстра Союзу лож «Астрея» Е. Кушелєв пропонував перетворити «астрейське» масонство шляхом повернення до єдиної для всiх лож «iстинної масонської давньої системи» на засадах «законностi та порядку часiв «Великої Директорiальної Ложi» або закрити всi масонськi ложi на безстрокову «перереєстрацiю» та «чистку вiд шкiдливих людей».

У листопадi 1821 р. у Царствi Польському був пiдписаний указ про негайне закриття всiх таємних товариств (у тому числi масонських). В тому ж роцi закрита бессарабська ложа «Овiдiй». Стан в армiйських частинах у Бессарабiї викликав занепокоєння iмператора. Був встановлений нагляд над генералом-масоном М. Орловим i його 16-ю дивизiєю. На початку 1822 р. заарештували та передали до суду брата ложi «Овiдiй», члена Кишинiвської органiзацiї «Союзу благоденства» майора єгерського полку 16-ї дивiзiї В. Раєвського. Невдовзi М. Орлова усунули вiд командування 16-ю дивiзiєю та звiльнили з армiї. Така доля спiткала й масона ряду лож в Українi генерала П. Пущина.

Пiд час лiквiдацiї польських лож всi масонськi архiви та всю орденську атрибутику лож було конфiсковано (а в рядi випадкiв – знищено) владою. У 1821 р. надiйшов донос на масонського лiдера О. Лабзiна, i вiн без з'ясування сутi справи був висланий до далекого Сенгiлею, звiдки у 1823 р. переведений до Симбiрська.

За доволi дивним наказом iмператора в Росiйськiй iмперiї була оприлюднена булла Римського папи Пiя VII (до цього папськi документи не пропагувалися владою), яка забороняла католикам брати участь у масонських ложах. Католицьке бичування масонського ордену пропонувалось як приклад для наслiдування духовнiй владi та суспiльству Росiйської iмперiї.

Нападки на одеську ложу «Понт Евксинський» за її «полiтичну небезпечнiсть» з боку консервативного оточення iмператора почалися ще в першiй половинi 1822 р. Граф Кисельов у листi до графа Ланжерона звинуватив «братiв» одеської ложi в пiдозрiлiй i небезпечнiй «заiнтересованостi полiтикою». Ланжерон як мiг захищав свою ложу, стверджував, що на її роботах заборонено навiть обговорювати будь-якi полiтичнi питання. Ланжерон, звичайно ж, вiдчув змiну в настроях у столицi i за мiсяць до офiцiйної заборони масонства в Росiйськiй iмперiї завбачливо заявив про закриття ложi «Понт Евксинський» в Одесi та про необхiднiсть своєї вiдпустки для поїздки за кордон. Проте «припинення робiт» тодi мало лише зовнiшнiй вигляд. Ложа «Понт Евксинський» продовжувала дiяти, i лише у жовтнi 1822 р. вона була формально закрита Одеським градоначальником. Однак iнформацiя про її таємнi роботи просочувалась i пiсля жовтня 1822 р.