Читать «Україна масонська» онлайн - страница 117

Віктор Савченко

Ансамбль напiвкруглої площi бульвару також має символiчне значення – напiвколо земне та напiвколо небесне з точкою вiдлiку посерединi (закодована герметична символiка – символ вiчностi, концентрацiї часу, золота, союзу мiкро- та макрокосмосу). Майже нiхто не замислюється над тим, чому скульптура бронзового Дюка де Рiшельє стоїть спиною до Одеси й обличчям до моря. Пояснюється це просто: вiн вiтає гостей, якi пiдiймаються сходами, вiтає гостей, якi пiдплили до Одеси. Гостей ззовнi. Не могло би бути iнакше – обличчя герцога повернене на Схiд, у бiк Свiтла, де навiть вночi свiтиться Воронцовський маяк.

Краєзнавцi стверджують, що Михайло Воронцов задумав будiвництво Гiгантських сходiв як «дрiбничку» (за офiцiйною версiєю – подарунок дружинi). Сходи на 200 сходинок планували звести всього за сiм мiсяцiв. Ксавьє Оммер де Гель (французький iнженер, який спостерiгав за будiвництвом сходiв) запише: «Ця споруда – фантазiя така ж спустошлива, як i марна – вже поглинула величезнi кошти й обiйдеться приблизно в мiльйон».

Справа в тому, що Гiгантськi сходи вели в нiкуди, в море, i хвилi хлюпотiли бiля їх нижнiх сходинок. Ними могли пiднiматися лише «байдикуючi» мандрiвники, якi прибувають морем, бо торговi моряки свiй шлях спрямовували не в чопорний адмiнiстративний центр Одеси, а до торгових складiв, магазинiв, контор перекупщикiв, до припортових кабакiв. Та й до пiдмурiвку сходiв не приставали торговi судна…

Сходи не вели нi до порту, нi до портових складiв, ни до магазинiв… Їх побудували «для краси». Але таке надзвичайно дороге будiвництво не могло не мати рацiональної або мiстичної причини.

Сходи для масонiв є основним «осьовим» символом. Вiсь Всесвiту є сходами, якими вiдбувається сходження та спуск, а два вертикальнi стояки сходiв вiдповiдають дуальностi Древа Пiзнання – двом колонам Древа Сефiрот. Причому колони не є осьовими, а центральна, невидима колона (власне сходинки) є духовною вiссю.

У Бiблiйськiй символiцi сходи Iакова служили для подорожей ангелiв на Землю. На мiсцi, де Iаков вiдчув видiння цих сходiв, вiн поставив камiнь, який «спорудив як стовп» i який також є образом «Вiсi Свiту», що замiняє самi сходи. В «одеському варiантi» каменем-стовпом є пам'ятник Дюку де Рiшельє. У вiдомiй тепер масонськiй лiтературi та ритуалах часто згадується символiка сходiв патрiарха Iакова. В однiй iз них кандидат пiднiмається сходами, якi ведуть вiд землi до небес, сходами самовдосконалення. В книзi «Зогар» є одкровення про мiстичнi сходи, що ведуть вiд землi до небес.

Сходи – багатозначний символ шляху, яким людина може пiднятися вiд землi до небес, долаючи її «сходинки». Сходи символiзували Всесвiт з його роздiленням на багато планiв-сходинок, що йдуть вгору та спускаються в глибини, в рiзних станах i на рiзних стадiях розвитку. Саме цi рiвнi-плани зашифрованi в образах сходинок i ярусiв (десять прогонiв сходiв). Прихованi вiд невтаємничених знаки-сигнали не лише сакральнi, а й абстрактнi, сповненi алегоричною схоластикою та дидактикою, пiдкоряються формулам орденських обрядiв i розрахованi на «ритуальне служiння» втаємничених. Символи масонства подiбнi до пiдручника соцiологiї, який написаний за допомогою геометрiї архiтектури (архiтектура є основою масонської трансформацiї свiту).