Читать «Україна масонська» онлайн - страница 115

Віктор Савченко

Пiд час поховання Пушкiна багатьом впало в очi те, що в труну вбитого поета була кинута масонська ритуальна бiла рукавичка як знак масонської єдностi з поетом, який загинув. Цiкаво, що на одеському пам'ятнику Пушкiну, спорудженому на Миколаєвському бульварi у 1888 р., «красується» загадкова масонська перевернута червона зiрка – «пломенiюча зiрка» з обрубленими кiнцями.

У 1823 р. таємний масон Михайло Семенович Воронцов «пiшов на пiдвищення» – став генерал-губернатором великого Новоросiйського краю. В тому самому роцi дiйсний статський радник i вiдставний полковник артилерiї Петро Петрович Трубецькой (масон i колишнiй член «Союзу благоденства», рiдний брат Сергiя Петровича, на якого декабристи покладали надiї як на революцiйного диктатора Росiї) очолив Одеський митний округ.

У серединi 50-х рокiв XVIII ст. у Петербурзi iснувала велика та впливова ложа на чолi з графом Р. I. Воронцовим (сенатором, конференц-мiнiстром iмперiї). З цього часу багато хто з членiв роду графiв Воронцових були масонами (часто в масонствi належнiсть до лож передавалася вiд батька до сина). Рiд Воронцових став родом негласних керiвникiв росiйського масонства. Семен Романович Воронцов (батько «одеського» Воронцова) увiйшов до масонського кола ще в серединi 70-х рокiв XVIII ст., отримавши в серединi 80-х рокiв 6-й ступiнь масонства.

Олександр Перший здогадувався про масонство М. С. Воронцова, але призначив його на вiдповiдальний пост. Михайло Воронцов до 19 рокiв жив у Лондонi (деякий час навчався у Кембриджi), де його батько був росiйським послом i видатним дiячем мiжнародного масонства. Михайло, вихований у масонському дусi, все своє життя був «англоманом» i прихильником «широких реформ». Михайло Воронцов вiдзначився у вiйнi 1812 р. i в походах росiйської армiї в Європу у 1813-1815 рр. При росiйському окупацiйному корпусi у Францiї iснувала вiйськово-похiдна ложа «Георгiя Победоносця» (знак – п'ятикутна зiрка на георгiєвськiй стрiчцi iз зображенням святого Георгiя). Ця ложа органiзована ще у Вiльно у 1812 р., а 12 березня 1817 р. в мiстi Мобеже (Францiя) командуючий росiйським окупацiйним корпусом М. Воронцов був iнстальований у цю ложу. Михайло Воронцов, очевидно, i до цього знаходився в однiй iз масонських лож Англiї, а в росiйськiй ложi був лише афiлiйований (зарахований без ритуалу). Це може i пояснює неочiкуваний вiд'їзд М. Воронцова до Англiї у 1821 р. (в «небезпечний для кар'єри» час, коли росiйський iмператор почав виявляти недовiру вiдносно союзної Англiї та масонства).

В Англiї у М. Воронцова були не лише впливовi друзi, а й впливовi родичi. Сестра Михайла Семеновича Катерина Воронцова стала «корiнною англiйкою», дружиною впливового члена Палати лордiв сера Пемброка (її син Герберт-Сiдней Пембек обiймав пост вiйськового мiнiстра Великобританiї в серединi 50-х рокiв XIX ст. i саме вiн привiв Великобританiю до Кримської вiйни).