Читать «Україна масонська» онлайн - страница 116

Віктор Савченко

Перебуваючи в Парижi, М. Воронцов активно спiлкується з де Рiшельє, листується з «одеситом» де Ланжероном. Що зв'язувало їх?… Масонство вищих ступенiв!

Ще в Парижi Михайло Семенович робить неочiкуваний хiд: вiн, який нiколи не був у Криму, за рекомендацiєю графа де Рiшельє купує у директора Микитського ботанiчного саду землi на Пiвденному березi Криму в Мартьянi й Ай-Данилi.

У книзi «Iнтерв'ю з масоном: Правда та легенди iсторiї масонства» автори А. Рибалко й А. Синельников намагаються переконати читачiв у тому, що Алупкiнський Воронцовський палац i парк буквально пронизанi масонською й езотеричною символiкою, що палац «…побудований як священний космос, по лiнiї зенiт-надир», де Ай-Петрi виступає як «нерукотворний храм». Але масонський Храм – прямокутний.

Проте нiхто не помiтив сакральнiсть одеських Потьомкiнських (або Гiгантських) сходiв – «вiзитної картки» Одеси, яка надає мiсту неповторного вигляду з моря. За задумом будiвникiв одеських Гiгантських сходiв, мандрiвники, якi прибули морем, наближаючись до Одеси, повиннi були, перш за все, побачити перед собою споруду, що вражає своєю величчю, яка знизу має вигляд величезної зрiзаної пiрамiди, а закiнчується пам'ятником герцогу-масону де Рiшельє. Якщо включити пам'ятник до геометричного ансамблю сходiв, то iлюзiя пiрамiди буде повною – виникне масонська «священна Дельта» (один iз основних символiв масонства), вершиною якої стане скульптура де Рiшельє – нової «досконалої людини», яка пройшла дев'ять прогонiв сходiв (дев'ять випробувань). Мандрiвники, якi прибували до Одеси, бачили величний вигляд символiчних ворiт у «Сарматську» Європу.

У 1819 р. архiтектор i масон Шааль став формувати район Приморського бульвару як центральну частину мiста (до правлiння Ланжерона ця частина мiста була закинутим пустирем, де бiля розвалин турецької фортецi та солдатських казарм одесити випасали домашню худобу). В основi переробленого плану Одеси формувалися три осьовi магiстралi, якi виходили до Приморського бульвару, де знаходився центральний мiський ансамбль – «морськi ворота» мiста.

Ансамбль Гiгантських сходiв (план розроблений у 1835 р., архiтектор Франц Боффо, який брав участь у спорудженнi напiвциркульних будiвель на Приморському бульварi Одеси) прив'язаний до пам'ятника де Рiшельє (роботу над ним розпочав скульптор I. Мартос у 1824 р.) i двох напiвкруглих будинкiв архiтектора А. Мельникова (план розроблений у 1825 р.), якi нагадують двi колони при входi в будь-який масонський Храм (в нашому випадку – Храм мiста). Архiтектор Боффо приїхав до Одеси ще за часiв Ланжерона i, скорiше за все, також належав до масонства. Ансамбль нового приморського сакрального центру Одеси складався роками i був зв'язаний з масонськими лiдерами й управителями мiста та краю: де Ланжероном, Iнзовим, Воронцовим.