Читать «Україна масонська» онлайн - страница 113

Віктор Савченко

Пiд опiкуванням I. Каподiстрiї, який уособлював для одеських грекiв «незриму вищу владу», в Одесi формувалась армiя для походу в Грецiю. 22 лютого 1821 р. «безрукий князь» (син молдавського i валашського господаря i генерал росiйської служби) Олександр Костянтинович Iпсилантi та його брат Дмитро (штаб-ротмiстр гусарського полку, ад'ютант генерала М. Раєвського) перейшли турецький кордон недалеко вiд Яс i пiдняли повстання в Молдовi, що входила до складу Османської iмперiї. Прапор грецьких повстанцiв прикрашала масонська емблема «пташка Фенiкс, яка вiдроджується з полум'я».

Повстання Iпсилантi не контролювалося владою Росiйської iмперiї, тому iмператор Олександр Перший i написав О. Голiцину роздратований лист, де були такi рядки: «…Немає сумнiву, що поштовх цьому повстанському руху був даний тим самим керуючим паризьким комiтетом… Iпсилантi в листi до мене вiдкрито заявляє, що вiн належить до таємного товариства, заснованого з метою звiльнення i вiдродження Грецiї. Але всi таємнi товариства зрештою приводять до паризького центрального комiтету…» (натяк на масонський орден «Великий Схiд Францiї«). Проте повстання Iпсилантi дуже швидко було придушене турецькими вiйськами.

Одеська ложа «Понт Евксинський» намагалася поширити свiй вплив i на мiсто Миколаїв, прийнявши в свої ряди Iвана Свєшнiкова (служителя адмiралтейства в Миколаєвi). В Миколаєвi була ставка прославленого адмiрала Олексiя Самуїловича Грейга – спадкового масона, сина масона вищих ступенiв. У 1816 р. вiце-адмiрал Олексiй Грейг був призначений головним командиром Чорноморського флоту i портiв, генерал-губернатором Миколаєва та Севастополя. У 1828 р. Грейга пiдвищили до рангу адмiрала за ряд визначних перемог над турецьким флотом. У Миколаєвi Грейг створив Морську астрономiчну обсерваторiю, заснував штурманське, артилерiйське та мiське училища.

Масоном ряду французьких лож був Жан-Батист Прево-де-Сан Сак (Iван Iванович) маркiз де Траверсе (1752-1831 рр.) – мiнiстр флоту Росiйського. Маркiз де Траверсе був капiтаном французького флоту, який встиг повоювати за незалежнiсть США. У 1791 р. його прийняли на росiйську службу в чинi генерал-майора i до 1800 р. вiн служив в ескадрi В. фон Дезiна. У 1801 р. його було пiдвищено в адмiрали, а у 1802 р. призначено Головним командиром Чорноморського флоту та портiв i вiйськовим губернатором Миколаєва та Севастополя. Траверсе не лише активiзував суднобудiвництво на Чорному морi, а й придiляв увагу вiдродженню культури Причорноморського регiону: вiдкрив друкарню, училище флотських юнг у Миколаєвi, «кабiнет старожитностей» (перший музей у мiстi). Траверсе пiдтримував перший у Миколаєвi любительський театр, заклав у мiстi ботанiчний сад з оранжереєю. У 1809 р. (до 1828 р.) Траверсе став керуючим iмперським Морським мiнiстерством, членом Державної ради.