Читать «Україна масонська» онлайн - страница 111

Віктор Савченко

Почесним членом ложi «Понт Евксинський» був граф Сергiй Степанович Ланський, тодi ще дiйсний статський радник, член декабристського «Союзу благоденства», голова «Комiтету призрiння малолiтнiх бiдних», управляючий Державною комiсiєю погашення боргiв, один iз керiвникiв iмператорського «Людинолюбного товариства». С. Ланський зробив стрiмку масонську кар'єру пiд масоно-розенкрейцерським iменем «Лицар фенiкса, що воскрес». У 1810 р. йому присвоєний 3-й майстерський ступiнь, а вже у 1813 р. вiн мав вiсiмнадцятий ступiнь розенкрейцера та посаду Намiсного Майстра ложi. У 1817 р.

С. Ланський став командором «Капiтулу Фенiкс» i фактично керував «Великою Провiнцiйною Ложею», а у 1822 р. – главою масонського ордену Росiйської iмперiї.

Цiкаво, що в ложi «Понт Евксинський», на приблизно 240-250 членiв i гостей ложi припадало понад шiстдесят осiб етнiчно росiйських, «малоросiв» i полякiв. Одеса воiстину була багатонацiональним мiстом, в якому у 1823 р. проживало 1328 iталiйцiв, 1382 нiмця, 636 – французiв (французи були найповнiше представленi в ложi, кожний десятий француз – масон одеської ложi). Концентрацiя масонiв (1: 110) на невелике мiсто, яким була Одеса, висувала її на роль третього центру масонства в усiй iмперiї (пiсля Петербурга та Москви).

Ложа «Понт Евксинський» пiдтримувала зв'язки з багатьма ложами германських та iталiйських держав, а також Голландiї, Францiї, Англiї, Iспанiї, Швейцарiї. Особливi вiдносини в ложi «Понт Евксинський» склалися з ложами Османської iмперiї (Стамбулу, Солонiк, Корфу, Яс, Бухаресту). В Одесi, яка не була тодi нi губернським, нi крайовим центром, у 20-тi роки ХIХ ст. перебували англiйський консул Джеймс, французький консул Шале, консул королiвства обох Сицилiй де Рибас, Шведський консул Вiлькiнс, консул США Раллi, швейцарський консул Демоль. Хто з них був масоном, зараз важко стверджувати, але стосовно Шведського, Сицiлiйського й Англiйського консулiв подiбнi припущення мають велику вiрогiднiсть.

У 1814 р. в Одесi почала формуватися таємна грецька парамасонська ложа «Фiлiки Етерiя» («Дружнє товариство»). Масонськi ложi «Овiдiй» (Кишинев) i «Понт Евксинський» (Одеса) активно допомагали «Фiлiкам Етерiя» у справi органiзацiї грецької революцiї. У 1818 р. в Одесi була створена масонська «Анатолiйська ложа», куди входили вихiдцi з Османської iмперiї (греки «етеристи»). До ложi входили князi О. Iпсилантi та Г. Кантакузино, купцi-греки з Одеси: Зорифi, Маразлi, Раллi.

Засновники «Фiлiки Етерiя» Емануїл Ксанфос (Ксантос), Нiколаос Скуфас, Афанасiй Цакалов, Микола Галатiс (далекий родич масона I. Каподiстрiї) i Георгiос Ласанiс (секретар О. Iпсилантi) були масонами або членами «Грекомовного дому для прийому мандрiвникiв» (таємного парамасонського товариства, заснованого в Парижi у 1809 р.). На початку 1820 р. I. Каподiстрiя прийняв у Петербурзi Е. Ксанфоса та вказав йому на Олександроса Iпсилантi як на лiдера «Фiлiки Етерiя», лiдера грецького повстання.