Читать «Україна масонська» онлайн - страница 108

Віктор Савченко

Масон Григорiй Богаєвський прибув з Полтави у 1821 р. i отримав мiсце iнспектора Рiшельєвського лiцею. З Полтавою Одесу пов'язував ще й Олексiй Осипович Iмберг – директор Полтавського театру, що кiлька разiв бував на «роботах» одеської масонської ложi. Крiм професорiв i викладачiв (харкiвчан, нiжинцiв i полтавчан), масонами Рiшельєвського лiцею були i професори-викладачi iноземцi (50 вiдсоткiв викладачiв лiцею): французький масон професор Генрiх-Август Вiард (очолював у 1821-1825 рр. лiцейську кафедру фiзики та математики), iталiйєць (або француз) Антон Пiллер (Пеляр, Геляр), який закiнчив унiверситет в Iталiї та переїхав у 1804 р. до Одеси, де став викладати французьку мову в Одеському комерцiйному лiцеї, а з 1817 р. – в Комерцiйнiй школi. У 1819-1837 рр. Антон Пiллер працює професором кафедри iталiйської мови та лiтератури Рiшельєвського лiцею. Пiллер був поетом i лiтератором, вiн опублiкував у Москвi перший в iмперiї пiдручник iталiйської мови та iталiйську хрестоматiю.

Професором лiцею був i нiмецький масон Йоганн Гаусман, який ранiше служив доктором фiлософiї та математики Дерптського унiверситету. Колезький секретар, масон Олександр-Бартелемi Гiбаль також служив професором Рiшельєвського лiцею.

Одним iз перших до одеської ложi ввiйшов професор Жан Лоран.

Вiн ще в першi роки ХIХ ст. вступив у масонство в рiдному мiстi Лозанна. Закiнчивши у 1805 р. академiю у Швейцарiї, Лоран приїздить до Одеси, стає викладачем курсу iсторiї та французької лiтератури спочатку в одеськiй Комерцiйнiй гiмназiї, а потiм i в Рiшельєвському лiцеї.

Iнспектором Рiшельєвського лiцею служив Йосип Михайлович Флуки (Флюки) – грек за нацiональнiстю, випускник кадетського корпусу, а у 1787-1798 рр. – офiцер морського флоту, лейтенант. З початку ХIХ ст. Флуки займався безпекою судноплавства в Азовському морi, гiдрографiєю та статистикою, у 1807-1808 рр. був директором Таганрозької комерцiйної гiмназiї, а у 1813-1814 рр. – керуючим Таганрозьким портом. За приписом де Рiшельє (та завдяки добрим вiдгукам абата Нiколя) у 1814 р. Флуки запросили до Одеси, де вiн працював директором Одеського шляхетного iнституту, директором Комерцiйної гiмназiї. У 1817 р. вiн став колезьким радником, помiчником директора Рiшельєвського лiцею в Одесi, а у 1818-1826 рр. Флуки служить 2-м i 1-м iнспектором Рiшельєвського лiцею, професором лiцею з французької мови та тимчасовим директором лiцею у 1821-1822 рр. Йосип Флуки читав лiцеїстам Новий Завiт, був активним членом одеського Бiблiйського товариства i ложi «Понт Евксинський». Серед масонiв Одеси ми знаходимо i його сина – офiцера росiйської армiї Михайла Флуки.

Два масони румунського (молдавського) походження, якi служили в Рiшельєвському лiцеї, носили однакове прiзвище Калиневський i обидва були масонами. Михайло Михайлович Калиневський (Калинеску) – вiдставний пiдполковник, надвiрний радник – служив iнспектором лiцею з 1822 р. Iван Миколайович Калиневський у 1818-1822 рр. був ад'юнкт-професором лiцею на кафедрi словесностi, а у 1822 р. – керуючим справами лiцею.