Читать «Україна масонська» онлайн - страница 107

Віктор Савченко

Рiшельєвський лiцей вiдкрили у сiчнi 1818 р. Його директором став абат Нiколь (таємний масон i вiдкритий єзуїт), двома його заступниками-iнспекторами були масони Ремi та Флуки, а настоятелем лiцею – православний архiмандрит i масон Феофiл.

В одеськiй ложi «Понт Евксинський» було багато вихiдцiв iз Харкова. У Харкiвському унiверситетi вже давно дiяла впливова «професорська» масонська ложа. Харкiвськi вченi мужi були присланi в Рiшельєвський лiцей за розпорядженням попечителiв Харкiвського вченого округу масонiв С. Потоцького i С. Корнеєва.

Iз Харкова до Одеси прибули професори та викладачi масони: титулярний радник Олександр Iванович Ковалевський (закiнчив Харкiвський унiверситет, з 1817 р. – учитель словесностi в Одеськiй комерцiйнiй гiмназiї, а з 1819 р. – професор словесностi Рiшельєвського лiцею);

Осип Михайлович Ковалевський – член масонського «Товариства фiлалетiв» (став професором правознавства та полiтекономiї, латини та грецької в Рiшельєвському лiцеї, де працював у 1824-1827 рр., потiм подорожував у Монголiї та Китаї. На схилi рокiв (1855-1860 рр.) Ковалевський був ректором Казанського унiверситету).

Кандидат фiлософiї Андрiй Дубрович (Дудрович) у 1817 р. заради Одеси покинув Харкiвський унiверситет. В Одесi вiн отримав мiсце професора фiлософiї Рiшельєвського лiцею на кафедрi росiйської та латинської словесностi, старшого вчителя Комерцiйної гiмназiї. У 1825-1826 рр. вiн тимчасово виконував обов'язки директора Рiшельєвського лiцею, а у 1826-1827 рр. був ученим секретарем Рiшельєвського лiцею, членом правлiння лiцею. У 1832-1839 рр. статський радник Дубрович служив членом одеського цензурного комiтету, сумiщаючи до 1839 р. цю чиновницьку посаду з викладанням у Рiшельєвському лiцеї.

Професорами Рiшельєвського лiцею i масонами були харкiвчанин Микола Жада (Жаданов) – спецiалiст iз давньогрецької та давньоримської лiтератури; Єгор Шкляревич (Шкляревич переклав з французької на росiйську «Декларацiю прав людини та громадянина»). Харкiвський масон, член Бiблiйського товариства i надвiрний радник Микола Даревський став директором одеської Комерцiйної гiмназiї, директором Одеської поменної банкiвської контори.

Ще за часiв де Рiшельє з Полтави до Одеси приїхали мiсцевi масони ад'юнкти С. Петровський i К. Кучетовський (Кучеровський). Сергiй Петровський прибув з Полтави у 1822 р. i став наглядачем, а потiм професором Рiшельєвського лiцею. Кирило Кучетовський з 1808 р. працював бiблiотекарем Комерцiйного училища в Одесi, з 1819 р. – вчителем початкового училища при Рiшельєвському лiцеї…