Читать «Україна масонська» онлайн - страница 104

Віктор Савченко

Масони розглядали подорожi як особливу духовну iнiцiацiю, необхiдну для пiзнання та самопiзнання. Масонський iдеал людини – людина спроможна до самовдосконалення, спроможна виховати саму себе, знайти в собi вищi внутрiшнi сили та почуття. Звiдси повторювана алегорiя подорожнього, мандрiвника, який iде крiзь випробування та пiзнання свiту до свiтлої високої iстини. Мiстерiї-iнiцiацiї першого та другого градусiв (ступенiв) масонства – подорожi… «Масонами стають люди-шукачi, якi вже знаходяться на визначеному рiвнi самовдосконалення», – стверджував голова масонського Дистрикту «Україна» вже у 2002 р.

Мандрiвники шукали «нову», незайману чисту землю, на якiй можливий експеримент створення «нового свiту». Можна провести багато паралелей мiж виникненням Одеси та США. Головне, що їх об'єднує – спроба створення нового свiту на землях «пустельних», свiту, який вiдрiзняється вiд старого, обтяженого несвободою та забобонами. На щойно набутiй землi Пiвнiчної Америки, в Новому Свiтi за кiлька рокiв до заснування Одеси масони, на чолi з масоном вищих ступенiв Джорджем Вашингтоном (перший президент США до моменту свого обрання у 1789 р. був масоном iз 25-рiчним стажем) стали будувати нову державу. Згодом масони вищих ступенiв (з 20-23-рiчним стажем) де Рибас, де Рiшельє, де Ланжерон i де Волан (два останнiх брали участь у боротьбi за створення США) почнуть створювати «мiсто на холмi» на берегах Чорного моря – Понта Евксинського.

Вiтрильником «Понта Евксинського» (назва якого вiдсилає нас до античностi) керували мандрiвники, якi шукали у мiфологiї Пiвнiчного Причорномор'я великi аналогiї. Назва маленької фортецi «Енi-Дунья» в селищi Хаджибей перекладалась як «Новий Свiт», а турецька фортеця Аджидер (нинiшнiй Овiдiополь) перекладається з турецької як «Бiдний мандрiвник», що прямо вiдповiдало масонському символiзму, виходячи з якого масони представляли себе як «мандрiвникiв-блукачiв». Такими блукачами були i Одiсей, i Овiдiй… Вiтрильник (його зображення присутнє i на бронзових барельєфах пам'ятника де Рибасу) став символом європейської культури ще за часiв Гомера, коли слiпий фiлософ вiдправив свого хитромудрого Одiсея в подорож, щоб пiзнати свiт зовнiшнiй i свiт внутрiшнiй.

Античнi приклади та символи надихали людей класицизму. Мода на класицизм на початку ХIХ ст. була загальною, а герої античностi, античнi мiфи та легенди були другою Бiблiєю масонста. Не випадково своїм «батьком-засновником» масони оголосили Пiфагора. Хитромудрий Одiсей у символiчнiй свiдомостi сприймався як перероджена (вiдроджена) людина. Можливо, у назвi мiста Одеси багатьом чулося закодоване iм'я Одiсея, який став символом людини, яка шукає землю благословенну. В «Одiсеї«розповiдається iсторiя душi, яка подорожує бурхливим морем життя, долаючи випробування, щоб очиститись i знайти своє царство. Для масона вся iсторiя людства є «iсторiєю людини» – «романом виховання», в якому людина шукає шлях до себе – шлях Одiсея на Iтаку.