Читать «Україна масонська» онлайн - страница 103

Віктор Савченко

Саме на берегах чорноморського Лукомор'я (де Чорне море утворює гострий кут – «вершину пiрамiди»), на землi новiй i невiдомiй європейськi мiстики намiтили побудувати iдеальне мiсто – «мiсто на холмi», мiсто, яким опiкується Бог, «яке стане домом для всiх народiв i всiх релiгiй». Цьому мiсту вже тодi була призначена доля стати сакральним i духовним центром на пiвденному сходi Європи, на землях, що лише п'ять рокiв тому були вiдвойованi в Османської iмперiї.

Iдеальне мiсто мало стати «мiстом Сонця», звiдки на Схiд Європи буде поширюватися свiтло європейської цивiлiзацiї. Одесу вже на початку ХIХ ст. розглядали як пiвденно-схiдний духовний форпост Європи. Пiвнiчним центром був «град Петров»… Одеса планувалася на зразок магiчного мiста Адосентин, про яке повiдомляється в таємничому «Пiкатриксi». Адосентин був побудований шанованим масоном Гермесом Трисмагiстром i, завдяки своєму плануванню, забезпечувався захистом небесних сил. Подiбне магiчне мiсто описане

в текстi «Асклепiя» i в працi «Мiсто Сонця» Томазо Кампанелли. Перероджений «Новий Свiт» (назва турецької фортецi «Енi-Дунья» перекладалася з турецької як «Новий Свiт») мав стати свiточем для нової європейської цивiлiзацiї.

Мiсто-фортеця на емблемi ложi «Понт Евксинський» зображувалося лише однiєю баштою (або дороговказним маяком), яка служить кутовою баштою фортецi. Можливо, маяк нагадував про легендарний маяк Неоптолема, споруджений древнiми греками неподалiк вiд Одеси, або прямо стосувався Хаджибейського маяка, який височiв над одеською бухтою. Свiтло маяка вказувало морським подорожнiм шлях до тихої пристанi – шлях до iстини.

За Ланжерона на замовлення одеської масонської ложi для братiв-масонiв був таємно виготовлений круглий мiдний жетон iз зображенням емблеми ложi в обрамленнi вiнка з листя акацiї та лавра. На зворотному боцi медалi французькою мовою написано, що ложа «Понт Евксин» заснована Великою Провiнцiйною Ложею у 1817 р.

Вiтрильник (у масонському символiзмi) – символ подорожi в невiдоме, подорожi ззовнi, з iншої стихiї. Вiн перетинає кордон мiж цим та iншим свiтом. Це символ перенесення iдей з водної стихiї на землю, втiлення абстрактних iдей на практицi. Вiтрильник був символом надiї, нагадував про древньоєгипетську богиню Iзиду, мiстерiю воскресiння бога Осирiса, вказував на близькiсть до герба Парижа та старовинного герба Масонської Провiнцiї «Лютецiя». Символiчний корабель перевозив Сонце через море (море життя), вказуючи на трансформацiю та вiчне життя. Символiка корабля життя, який вiдправляється в плавання водами творiння, має ще осьовий аспект, оскiльки його щогла є axis mundi та за значенням подiбна до Древа Життя. У християнському та масонському символiзмi корабель – ще й Ковчег рятування (Ноєв ковчег), захист вiд спокуси у водах свiту хаосу. Ковчег – символ самої ложi, що може встояти у свiтi пристрастей i спокус, привести шукачiв до заповiтної землi. Масони культивували символiчну мову, черпаючи у символах матерiал для аналогiй, ритуалiв-мiстерiй, фiлософських узагальнень.