Читать «Блокбастер» онлайн - страница 63

Зоран Жмирич

За годину ми їхали до школи. На задньому сидінні Черкез тримав на руках плащ-намет з останками Швидкого й невпинно плакав. Ентоні тримав Черкеза. У кабіні смерділо. Мені чомусь подумалося, що Швидкий зараз смердить гірше, ніж те ягня, якого Ентоні смажив для Аміджі. Та й на вигляд не кращий. Я не знав, сміятися мені чи плакати. Нескінченний потік абсолютно недоречних думок. Механізм психологічного захисту.

Очі затуманилися, але жодна сльоза так і не витекла. Чомусь тоді я почувався мало не зрадником. Здавалося, я маю показати, що туга моя не менша за Черкезову. Але тієї ночі мої слізні залози не працювали. Жодна подія вже не могла викликати в мене сліз, хоч через певний час, згадуючи про це, я завжди плакав. Це було дивно, і знадобилося чимало часу, щоб звикнути. Надалі я зможу плакати тільки над спогадами.

Борна сидів біля мене. За всю дорогу від Малого Берліна до школи він тільки раз спитав, чи можу я вести машину. Я мовчки вдивлявся у темряву попереду, міцно стискаючи кермо.

Черкез

Я спостерігав за химерними димовими фігурами, що вилітали з Черкезових вуст. Цероваць обхопив голову руками, впершись ліктями в стіл. Борна розібрав автомат і змащував деталі. У класі ми були самі, всі інші розійшлися на завдання. Церо глянув на Черкеза й зітхнув.

– Обітри кров, Черкезе.

Він вказав пальцем на криваву пляму, що всілася на краю значка з літерою «А», причепленого до вилоги Черкезової куртки. Черкез підняв погляд на Церо й ледь розтуляючи вуста відповів:

– Нехай, так якраз добре.

Цей значок був єдиною впізнаваною річчю, яку можна було взяти у Швидкого. Черкез забрав його, коли хлопці з санчастини пакували ошматки тіла. Спочатку він кілька годин крутив значок на столі – так діти запускають крутитися монетку. Він вихилив кілька склянок ракії з явним бажанням вирубитися, але алкоголь його не брав. Черкез був тверезіший, ніж увечері, коли ми йшли на завдання. Він ще довго крутив значок у руках, німо плачучи десь усередині себе. Часом завмирав, шепотів своє: «От хай топче рак рака», знову схлипував і відпивав із пляшки. З останнім ковтком Черкез щосили швиргонув пляшку в бік груби і вийшов.

Повернувся він через півгодини.

За цей час Церо, Борна і я докладно проаналізували кожну хвилину операції у Малому Берліні. Хоч скільки ми намагалися, ніяк не могли зрозуміти, як керована ракета змогла потрапити в парк. Церо, мабуть, склав би справжню оду Борниному плану, якби про цю акцію можна було доповісти керівництву, – але це було геть недоречно через втрати, яких ми зазнали. Швидкий був нашим наймолодшим бійцем і справжнім улюбленцем частини. Йому було всього сімнадцять, коли він утік з дому й автостопом приїхав на фронт. Він попросився у якийсь підрозділ, але там побачили, що він неповнолітній, і передали його військовій поліції, а звідти відіслали назад додому. Але Швидкий знову тікав і приїжджав на фронт, аж поки Товариш Замполіт не привів його до нас з розташування якоїсь частини. Ми мали знову відвезти його додому, але малий зустрів тут свого сусіда Черкеза. Зрештою він залишився в поліції. Батьки зрозуміли, що не можуть завадити йому тікати. А звістка, що разом з ним служить хлопець з їхнього кварталу й наглядає за сином, трохи їх заспокоїла.