Читать «Блокбастер» онлайн - страница 62

Зоран Жмирич

– Хто вимкнув світло? – закричав Швидкий.

– Якщо нічний приціл освітити в темряві – добре насиплеш солі на хвіст! – відповів Черкез, який уже зрозумів план Борни. – Місцевість освітили – снайпера засліпили. Звісно, снайпер вимкнув нічний приціл, розраховуючи, що бачитиме нас під світлом прожекторів, але Борна їх вимкнув. Нам дав достатньо часу, щоб вийти із зони обстрілу, снайперові – щоб почуватися одуреним до кінця року.

– Лічіть до двадцяти! – крикнув я собі за спину й побіг до дитячого садочка.

Ще в русі я зняв з пояса дві гранати й кинув на дорогу. Після першого вибуху почулися крики й стогони. Після другого криків не було, але через кілька секунд стало чути гупання чобіт солдатів, що розбігалися в різні боки. Далі вони спробували прокрастися під стінкою садочка. Я відчепив останню гранату і, як кулю в кегельбані, покотив вздовж стіни. Повернув голову до Швидкого й Черкеза.

– Черкезе! Допомагай!

За кілька секунд він підскочив до мене. Поки я навмання лупив за ріг короткими чергами, Черкез одну за одною кинув дві гранати. Швидкий навколішки тримав на руках пораненого Марка. Як міг голосно, щоб і ми чули, він лічив:

– Дванадцять! Одинадцять! Десять! Дев’ять! Вісім!

– Коли закінчить, біжимо до нього, хапаємо Марка й усі разом летимо до наших.

Я кивнув Черкезові, й далі стріляючи за ріг дитячого садка. Черкез працював зі мною в парі – коли мій автомат змовкав, він відкривав вогонь. Снайпери нас не бачили, а наші гранати й кулі не давали ворогові навіть підняти голови. Ми повернулися до Швидкого – той і далі щосили кричав:

– П’ять! Чотири! Три! Два! Один!

Як тільки він закінчив лічити, знову спалахнули прожектори. Потужні промені світла залили парк. Ми мали перед собою освітлений майданчик, яким треба було вибиратися. З нашого боку й далі безперервно свистіли кулі.

Швидкий тримав на руках майже вдвічі старшого чоловіка. Ця картина на мить здалася мені п’єтою, осяяною божественним світлом.

Одночасно зі спалахом прожектора ми почули й побачили вибух точнісінько в тому місці, де на нас чекали Швидкий і Марко.

Обхопивши ззаду Черкеза за шию, я потягнув його назад. Наче на ватних ногах, він безсило опустився на землю з довгим хрипким криком нелюдського болю. Я відступав назад і тягнув його за собою. Невже Швидкий мертвий? Ні, тільки не це! Не тоді, коли ми майже все довели до кінця. Стільки планування, такий ризик – і все даремно. Один вибух, схожий на влучення ракети, поховав усі зусилля…

Я не думав, що хтось з їхніх підбереться до нас, бо наші весь час обстрілювали парк. Тягнув Черкеза, а той і далі безсило висів на моїх руках, плакав і безтямно стріляв уперед і в повітря. У голові крутилася купа всього. Я намагався відігнати від себе намагання встановити, звідки могли поцілити Швидкого, і зосередитися на відступі. Мені ще треба було стримувати Черкеза і стежити, щоб своєю стріляниною він не вбив нас самих. Операція обернулася катастрофою. Досконалий план провалився. Ми ризикували собою і людьми, дали їм надію – і в підсумку втратили двох бійців. Гірше й бути не могло. Принаймні, так мені тоді здавалося.