Читать «Блокбастер» онлайн - страница 96

Зоран Жмирич

6

Blockbuster (англ.) – це не тільки високобюджетний фільм, а й термін, яким користувалися за часів Другої світової війни пілоти Королівських ВПС Великобританії для визначення авіабомб вагою у 2–4 тонни, кожна з яких могла зруйнувати цілий міський квартал.

7

Народжений вбивати (англ.).

8

Народжений вбивати… а там – мир. Праве та ліве. Інь та Ян. Дуалізм. Розумієш?» (Англ.)

9

Так, розумію. «Суцільнометалева оболонка». Влучив? (Англ.)

10

Чому ви наполягаєте на фотографії зліва? (Англ.).

11

Так, звичайно, ми британці (англ.).

12

Фільм американського режисера Френка Капри, знятий у 1946 році. Екранізація роману Філіпа Ван Дорена Стерна «Найбільший подарунок».

13

Моя мати? Дозвольте мені розповісти вам про мою маму! (Англ.)

14

Культовий фільм, знятий англійським режисером Рідлі Скоттом у березні-липні 1981 року за мотивами науково-фантастичного роману Філіпа Діка «Чи сняться андроїдам електровівці?» (1968).

15

Комедійний фільм режисера Біллі Вайлдера (1981). У головних ролях такі зірки, як Джек Леммон та Волтер Маттау.

16

Американський трилер (1981) режисера Волтера Гілла. За сюжетом, загін Національної гвардії проводить навчання в болотах Луїзіани, але стикається з місцевими каджунами, краде в них човен та ще й імітує обстріл холостими патронами. У відповідь, місцеві жителі починають полювання на солдатів, і навчання перетворюються на смертельну гру на виживання в дикій місцевості.

17

П’єта (італ. Pieta – жалість) – іконографічне зображення оплакування Христа Дівою Марією. У цій сцені мертвий Христос лежить у неї на колінах.

18

Луїза Флетчер – американська акторка, відома завдяки ролі сестри Ретчед у культовому фільмі Мілоша Формана «Пролітаючи над гніздом зозулі» (1975), за яку отримала премію «Оскар».

19

Борна, щоб убивати (калічений англ.).

20

Вбити Борну (англ.).

21

Skorpion vz. 61 («Скорпіон») – чеський компактний пістолет-кулемет, розроблений для озброєння танкістів, зв'язківців та військовослужбовців інших спеціальностей.

22

«Скажений Макс» (1979) – австралійський постапокаліптич-ний бойовик режисера Дж. Міллера. У ролі Макса знімався Мел Гібсон, тоді ще маловідомий актор. Ця кінострічка стала свого часу справжньою сенсацією. У 1998 році «Скажений Макс» був включений до Книги рекордів Гіннесса – як найприбутковіший фільм на світі.