Читать «Блокбастер» онлайн - страница 34

Зоран Жмирич

Коли ми зайшли, підняв голову й миттю прокинувся Швидкий.

– Навіть якби ви мені мали привести дівку, і то я вас так не чекав би!

Миттю скинув із себе ковдру й почав роззуватися. Церо глянув на нього краєм ока й наступної миті шпурнув зубок часнику в голову Швидкому. Той болісно зойкнув, але не зронив ні слова – чудово знав, через що командир розлютився. Церо порізав ножем шинку прямо в банці, кинув до рота шматок і проказав:

– Іще раз побачу когось без черевиків – різатиму пальці. І не треба буде відморожувати, як Аміджі.

Ми склали амуніцію на лежаки, а біля нас тим часом зібралися вже всі, хто був у кімнаті. Швидкий обійнявся з Черкезом, вони стали скакати й жартівливо гамселити один одного. Коли дур трохи минув, Церо відсунув консерву, націдив ракії у чарку, витер руки об штани й скривися:

– Любо мені повідомив, що бачив вас востаннє вчора по обіді. Каже, що від нього ви пішли близько третьої. До пагорба звідти кілометр. Ще година до Королеви лісу. Щоб усе роздивитися, вам треба було щонайбільше сорок п’ять хвилин. Спускатися ви не могли більше за півгодини. І де ж ви перебували ще дванадцять годин?

Черкез заходився божевільно витанцьовувати перед Церо, Швидкий, мов тільки цього й чекав, обхопив його за талію і вигнув мало не до підлоги, наче вони виконували танго. Втім, на обличчі Церо було написано, що він дуже стривожений і йому геть не до жартів. Усі бачили, що викрутаси Швидкого й Черкеза недоречні в цій ситуації. Нарешті Черкез відірвався від Швидкого й сів перед Церо.

– Оцей… – він указав великим пальцем за спину, тобто на Борну. – Так от, оцей – він ненормальний.

Хлопці підсунулися ближче, мов діти, які слухають перед сном щось із неймовірних селянських переказів від якоїсь сивої бабусі. Черкез вів далі:

– Цей тип саморуч, наодинці, прикінчив не менше сотні спеців, зруйнував їхній табір і знищив цілий автопарк.

Запала мовчанка. Ніхто не міг збагнути, чи Черкез клеїть дурня і дурнем хоче зробити командира, чи розповідає про те, що насправді сталося минулої ночі. Сумніви підсилювалися тим, що, з одного боку, ніхто не наважився б розповідати небилиці в такій ситуації, але, з іншого боку – ще неймовірнішим здавалося те, що казав Черкез. Роту спецпризначенців, як свідчила практика, могло вбити хіба що стихійне лихо. Скажімо, землетрус, від якого під їхніми ногами розійшлася б земля, і вони всі разом провалилися б у ту яму. А один Борна… Неможливо.

Цероваць відсьорбнув півчарки й поморщився.

– Але й гидка ж ця Аміджина смага. Наче старі леза ковтаєш.

– Замість того щоб ми передали йому, то він передав нам? – здивувався я.

– Та яке передав, – Церо примружив одне око, вдихаючи аромат ракії з чарки. – Сам приніс. Сидить у нижній спалці, розпатякує про свої пригоди з медсестрами.

Аміджу щойно прооперували, але він, маючи просту й інфантильну вдачу, мабуть, пригрозив, що кине гранату й рознесе весь шпиталь, якщо його хоч на день не відпустять до своїх у частину.