Читать «Війни Міллігана» онлайн - страница 159

Дэниел Киз

25 листопада «Колумбус Диспетч» опублікувала офіційну заяву Дани:

ГРОМАДСЬКИЙ ЗАХИСНИК ЗАПЕРЕЧУЄ, ЩО ПЕРЕХОВУВАВ МІЛЛІГАНА НА ВТІКАХ

«Я займаю цю посаду вже п’ять років і жодного разу не переховував утікачів і не робив інших протиправних діянь. І надалі не збираюся цього робити…» Вчора у своїй заяві Дана заперечив існування домовленості про зустріч з Мілліганом і наголосив, що взагалі не знав, де той перебував, коли його оголосили в національний розшук.

«Навіщо мені робити щось подібне? Я ж не дурний — переховувати клієнта, ризикуючи своєю практикою, сертифікатами, та й взагалі свободою».

Однак Дана найняв собі адвоката, який мав захищати його у звинуваченнях в переховуванні Міллігана. Той порадив йому подумати про власне майбутнє і відмовитися від того, щоб надалі представляти інтереси Біллі.

— Якщо тобі висунуть обвинувачення, Біллі можуть викликати свідком. А він може показати на тебе пальцем і сказати, що ти все це влаштував.

На Ренді тиснули всі друзі й колеги, але він все одно відмовлявся кидати Біллі. Під час конференції адвокатів у кримінальних справах колеги намагалися вмовити його не захищати Міллігана, але він вважав, що тепер потрібен йому більше, ніж будь-коли. Після зустрічі вони чимало випили і сварилися з цього приводу ледь не до ранку.

— Тебе скомпрометував той факт, що ти був разом з Біллі у Флориді під час арешту. Ренді, може виникнути конфлікт інтересів…

— Річ не тільки в тобі, Ренді. Усе це може суттєво підірвати авторитет інституту громадських захисників. У тебе є інші клієнти — декому з них загрожує смертна кара — і це може вплинути й на них…

— Зрозумій, продовження твоєї роботи з Біллі навіть не в його інтересах. Час комусь іншому його взяти…

Дана почав здавати позиції:

— Так а хто ж може взяти його?

— Може, Ґері Швейкарт? Він від самого початку брав участь у цій справі. Біллі його знає та довіряє йому.

— Він же пішов у приватну практику, — похитав головою Ренді. — А в Біллі немає грошей.

— Гроші ніколи не були для Ґері вирішальним фактором. Він же може взяти його pro bono.

— Це нечесно стосовно Ґері, — не піддавався Дана.

— А з твого боку нечесно продовжувати з ним працювати — нечесно стосовно твоєї родини і твоїх колег. І навіть самого Біллі.

Дана зітхнув. Сил боротися не лишилося.

— Мабуть, ви маєте рацію. Але тільки лише якщо Ґері погодиться його взяти.

Ґері Швейкарт погодився знов представляти інтереси Біллі, і їхні стосунки пішли на нове коло.

9 грудня 1986 року він приїхав зустрітися з Біллі у Франклінській окружній в’язниці. З того дня, як він і Джуді Стівенсон погодилися взяти його справу, минуло дев’ять років і один місяць.

— Пам’ятаєш, що я тобі сказав, коли ми вперше тут зустрілися?

Він кивнув:

— Ти сказав тоді денні: «Стули пельку, бо навіть стіни тут мають вуха».

– І нічого не змінилося. Не говори ні з ким, окрім мене. І ніхто хай не говорить.