Читать «Війни Міллігана» онлайн - страница 158

Дэниел Киз

— Та чого ти, можемо купити йому цигарок. Що тут такого? — здивувався його напарник.

— Я ж сказав — ні. Я минулого місяця кинув курити, так що в салоні для курців я не летітиму.

аллен пильно глянув йому в очі:

— Слухай, друже, я чудово знаю правила федерації повітряного транспорту щодо мого перельоту. Варто мені зробити погрозу — і наступні три дні ти слухняно везти-меш мене на машині аж у самісінький Колумбус.

— Піди купи цьому виродку цигарок, — буркнув він. Товстун ледь стримав посмішку.

Літак сів в аеропорту Колумбуса й завернув на окрему смугу, де його оточили кілька службових автомобілів зі світловими сигналами. Тут був і загін спецпризначення у повному захисному обладнанні, і поліцейські з гвинтівками, і потрійна охорона.

— Ого! Вони що, президента зустрічають? — присвиснув аллен.

— Тебе, друже.

— Мене?!

— Це ще нічого. Ти ще журналістів не бачив.

Дійсно — щойно він ступив на сходи, як звідкілясь збоку заблимали спалахи камер.

— Це що, жарт такий?..

— Чув би ти, що про тебе говорять, — сказав один з офіцерів. — У приміщенні аеропорту цілий натовп журналістів. А всі репортери міста сьогодні в окружній в’язниці.

— Але ми їх надуримо, — втрутився третій офіцер. — Виїдемо через головний виїзд, а за чверть милі пересадимо тебе у звичайну машину й відвеземо в клініку.

— А чому такий шум? Вони думають, що я когось убив?

— А хіба ні, професоре Карр?

— Ви про що це? — холодок пробіг у аллена по спині.

— Ти що, газет не читаєш?

— Та коли б я читав газети?..

Офіцер дістав зім’ятий номер «Колумбус Диспетч» за 25 листопада 1986 року, і аллен швидко переглянув статтю.

У ЗВ’ЯЗКУ З ЗАГАДКОВИМ ЗНИКНЕННЯМ ЗАЗВУЧАЛО ІМ’Я МІЛЛІГАНА

Автор: Роберт Йокам

Пацієнт психіатричної лікарні Вільям Мілліган є підозрюваним у справі про зникнення студента в Беллінгемі, штат Вашингтон, де Мілліган переховувався під іншим іменем. 33-річний молодий чоловік [Френк Борден] зник 3 жовтня, і лейтенант місцевої поліції Девід Мак-Дональд вважає, що його вбили.

Мілліган — який на той момент жив під іменем Крістофера Карра — познайомився з Борденом, коли вони орендували сусідні квартири…

— Він — головний підозрюваний, — каже Мак-Дональд про Міллігана. — Ми кілька разів його допитувати, але він щоразу розповідав різні історії, а потім утік. Враховуючи всі наявні докази, на місці родичів містера Бордена я б не сподівався, що його знайдуть живим.

Мак-Дональд повідомив нам, що місцеві правоохоронці не знали справжнього імені Міллігана, аж поки його не заарештували в Маямі. Коли агенти ФБР встановили ім’я, під яким переховувався Мілліган, вони зв’язалися з поліцією Беллінгема. Водійське посвідчення на ім’я Крістофера Карра Мілліган отримав у штаті Вашингтон.

То ось звідки весь цей шум. Вони обвинувачують його в убивстві.

Розділ 23

Зі швидкістю смерті

(1)

Ренді Дана опинивсь у скрутній ситуації, яка поставила під загрозу його кар’єру і репутацію. Той факт, що він був разом з Мілліганом під час арешту, призвів до того, що ФБР і Генеральна прокуратура Колумбуса вирішили детально розглянути його роль протягом тієї частини життя Міллігана, коли він мав статус порушника умов УДЗ на втіках.