Читать «Казки мого бомбосховища» онлайн - страница 81

Олексiй Чупа

Єдиним містком між нами і ними був Руба. Він був нашого віку, навіть на рік молодший від мене. Кумедний, капловухий, рудий, конопатий. Бухав із восьми років, курив теж. Зате вмів грати кілька пісень «Metallica», «Iron Maiden» та «Арії» вже у дев’ять. Пізніше саме він був людиною, яка показала мені акорди для гітари та навчила грати «Smoke on the Water». Часом Руба приходив до нас поганяти м’яча у дворі, і саме тоді ми дізнавалися все нові й нові приголомшливі подробиці про світ сатаністів. До епохи доступного та дешевого Інтернету залишалося ще близько десяти-дванадцяти років, інших джерел у нас не було, і саме тому ми йому вірили безоглядно. Руба почувався крутим, розповідаючи свої історії, ми теж хапали крихти цієї крутості, розносячи ці історії далі – у школі, на тренуваннях з джит-кун-до чи футболу, а деякі навіть і в шаховій секції.

Руба розповідав нам, як він поклоняється Володареві Пітьми, як вивчає молитви задом наперед, як учиться розбирати якісь сатанинські письмена, як вони обмальовують пентаграмами пам’ятники на кладовищі та стіни церков, як на оргіях вони потрошать приблудних псів та котів, приносячи їх у жертву сатані, як вони п’ють портвейн, тому що він найбільше схожий на кров. Руба чекав, коли прийде царствіє зла на землі, певно, очікував на тепле місце в новітній ієрархії. Ми полотніли від страху, боячись, що він знає закляття, яке перетворить будь-якого з нас на жабу чи ще щось. І вірили в це. Руба вважав сатану своїм повелителем. Зараз я не думаю, що сатана радів таким прислужникам. Якби мені поклонялися подібні утирки, я би впав у довгу сатанячу депресію і соромився би показуватися на людях.

Хм, цікава думка. Може, саме тому ніхто і ніколи не бачив на власні очі жодного божества, бо їм соромно за тих, хто в них вірить?

* * *

Відтоді минуло майже двадцять років. Ця шайка клоунів прикотилася туди, куди котилася, ступивши на колючу і непролазну стерню пострадянського сатанізму. Майже всі вони сидять або вже відсиділи. Хто за наркоту, хто за вбивства чи пограбування. Дехто пропав, виїхавши на заробітки до Росії, когось вітром історії розвернуло на сто вісімдесят градусів і залишило дзвонарем в одному з найбільших обласних соборів, хтось пішов до силових структур. Майже ні в кого з них, на превелике щастя для суспільства, немає дітей. Ця гілка еволюції зайшла в тупик.