Читать «Проект «Україна». Галерея національних героїв» онлайн - страница 280

Андрій Юрійович Хорошевський

2000-й рік переконав у цьому навіть скептиків. Чемпіонат світу на короткій воді в Афінах – два «золота» в комплексному плаванні на 200 і 400 метрів і «срібло» на 400 м вільним стилем. Чемпіонат Європи в Гельсінкі в 50-метровому басейні – два традиційних «золота» в традиційних видах. Перед-олімпійські успіхи показали, що Клочкова просто зобов’я зана перемогти в Сіднеї.

Клочкова не дала засумніватися в своїй перевазі над суперницями. 200 і 400 метрів комплексом вона виграла так легко, що землякам не довелося навіть трохи похвилюватися. Комплексом справа не обмежилася. Ніби підкреслюючи свій олімпійський успіх, українська спортсменка взяла в Сіднеї ще і «срібло» на дистанції 800 м вільним стилем.

Після закінчення Олімпіади успіх Клочкової став ще очевидніший. Це ж не жарт – дві золоті нагороди з трьох на країну. (До речі, на Олімпійських іграх Сіднея Україну представляло 239 спортсменів.) Отже, на батьківщині на Яну чекав заслужений тріумф.

У 2001 році Яна закінчила Харківське училище фізичної культури. А незабаром після Олімпіади-2002 покинула Харків. У Києві Клочкова стала студенткою Національного університету фізичного виховання і спорту України, але головне було – продовження тренувань.

У наступні за літніми Олімпійськими іграми в Сіднеї роки Яна просто не знала собі рівних. Тому на Олімпіаді в Афінах від Клочкової сподівалися тільки двох золотих нагород. Ніколи шанувальникам Клочкової не забути її олімпійський заплив 2004 року на коронній дистанції 400 метрів комплексом. Уперше, мабуть, за Яну довелося так сильно переживати. Все складалося нормально, Клочкова вже незабаром після старту була першою, але якось не так, як було звично бачити прихильникам. Ось останній поворот, залишається 50 вільним стилем, і українці з жахом бачать, що Клочкову випереджає американка Кейтлін Сендено. Адже вона перегнала Яну саме по ходу вільного стилю, отже… Клочкова потім зізнавалася, що стежила за тим, як іде її основна суперниця з Угорщини, і просто не помітила, що до неї наблизилася представниця США. Побачивши попереду Сендено, Клочкова подумала: «Помру, але не віддам». І це, напевно, відчули всі її земляки коло телеекранів. Яна додала швидкості – було видно, як непросто їй це вдалося. Десь за 25 метрів до фінішу вона вий шла вперед, а ще через кілька секунд явно виснажена Клочкова була вже триразовою олімпійською чемпіонкою.