Читать «В морските дълбини» онлайн - страница 14

Дженифър Донъли

– Така ли? – любезно попита Серафина. Знаеше, че не бива да изглежда прекалено нетърпелива да научи новините за семейство Матали, особено за престолонаследника. Дори най-пестеливата ù реакция на каквато и да е информация за него щеше да бъде забелязана и коментирана.

– А принцеса Нийла как е? Кога ще дойде в покоите ми? Нямам търпение да я видя.

– Не знам, детето ми, но прислужницата, онази в кухните, ми разказа разни неща... неща за престолонаследника – рече Тавия със заговорнически тон.

– Не е ли чудесно? – каза Серафина. Тя знаеше, че Тавия, която беше безнадеждна клюкарка, отчаяно иска принцесата да я попита какви са били тези неща за престолонаследника, но тя не го направи. Вместо това започна да упражнява няколко трели.

Тавия издържа колкото можа и после думите се изсипаха от устата ù като водопад.

– Ох, Серафина! Не искаш ли да знаеш какво друго ми каза прислужницата? Разказа ми, че люспите му били в най-наситено синьо, че имал обица и че си носел косата дълга и заресана на морскоконска опашка!

– Махди има обица? – възкликна Серафина, забравила за момент, че не трябва да проявява интерес към казаното. – Това е безумно. Сега остава да ми кажеш, че си е боядисал косата розова и си е направил пиърсинг на плавника. Последния път, когато го видях, беше кльощав и глуповат. Абсолютна гупа, точно като брат ми. Единственото, което ги интересуваше и двамата, беше да играят на галеони и горгони.

– Принцесо! – укорно рече Тавия. – Принц Махди е престолонаследник на кралство Матали, а принц Дезидерио е командващ в нашето кралство и съм сигурна, че никой от тях не би се зарадвал да чуе как го наричате гупа! Надявах се, че ще почувствате поне облекчение от факта, че бъдещият ви съпруг се е превърнал в красив мъж!

Серафина сви рамене.

– Ами сигурно, да – каза тя.

Сигурно?

– Няма значение дали е красив, или не – обясни Серафина. – Принцът ще стане мой съпруг дори ако изглежда като гол морски охлюв.

– Да, но е по-лесно да се влюбиш в хубав мъж, отколкото в гол охлюв!

– Любовта няма нищо общо с тази работа, Тавия, и ти го знаеш. Женитбата ми е държавен въпрос, а не сърдечен. Съюзите между кралствата се правят с цел да се засилят връзките между тях и заради грижата за интересите на двете страни.

– Колко добре казано от някого, който никога не се е влюбвал – изсумтя Тавия. – Е, със сигурност си дъщеря на майка си. Дългът над всичко.

Бавачката се врътна и хукна да се кара на една от прислужниците.

Серафина се усмихна, доволна, че е успяла да отклони Тавия от дирята. Само ако знаеше...

Но не знаеше. И нямаше да научи. Серафина беше успяла да запази тайната си досега и нямаше намерение тепърва да я разкрива на когото и да е.