Читать «Артас: Възходът на Крал-лич» онлайн - страница 121

Кристи Голдън

Тя кимна на хората си, те прекосиха моста и се присъединиха към останалите.

Хуморът на Артас изчезна и светлите му очи проблеснаха. Бронираната му ръка стисна руническия меч и гравираните му знаци прозвъняха.

— Губиш си времето, жено. Не можеш да избягаш от неизбежното… Макар че трябва да призная, харесва ми да гледам как бягаш.

Този път Силванас се засмя. Гневният, самодоволен звук се издигна някъде от дълбините на душата й.

— Мислиш, че бягам от теб? Явно досега не си се сражавал с елфи.

Някои неща, замисли се тя, бяха невероятно прости. Силванас вдигна ръка, хвърли напълно немагическия, но особено практичен запалителен предмет и хукна да бяга, преди мостът зад гърба й да избухне. Дърветата ги посрещнаха, извиха златни и сребърни корони и ги скриха от очите на врага. Преди да се отдалечи, тя дочу нещо, което я накара да се усмихне свирепо.

— Жената-рейнджър започва да ми лази по нервите…

Да. Така беше. Врабчето дразнеше ястреба. Елрендар разделяше горите Евърсонг и той нямаше да успее скоро да намери път за военните си машини.

Тя знаеше, че това щеше само да ги забави. Но ако армията се забавеше достатъчно, може би щеше да успее да изпрати вест.

Силванас беше започнала да се притеснява. Артас изглеждаше напълно уверен, че ще може да се пребори с магията, която движеше елфските порти. Вече беше показал известни познания, успявайки да премине през външните, макар те да не бяха защитени с толкова силна магия, както вътрешните. А съдейки по това, което беше видяла, арогантността беше нормалното му състояние, но… възможно ли беше? Отново се изпълни с мъчителната несигурност, която я накара да изпрати последното си предупреждение към магьосниците по Тел’кор.

Дали Артас знаеше за ключа?

Деветнадесет

Предателят — магьосник на име Дар’кан Дратир, трябваше да улесни нещата. И, разбира се, до някаква степен беше успял. В противен случай Артас никога нямаше да разбере за Ключа на трите луни — магически предмет, разделен на три отделни лунни кристала, които били скрити на различни строго охранявани места из Куел’Талас.

Готов да предаде народа си, продажният елф беше обяснил, че всеки храм е бил построен върху пресечна точка на Лей линии, подобно на самия Слънчев извор. Лей линиите били кръвоносните съдове на земята, по които се движела магия вместо червена течност. Кристалите, свързани по този начин, образували енергийно поле, познато като Бан’динориел или „Пазителя“. Артас трябваше само да открие тези места в Ан’телас, Ан’дарот и Ан’оуин, да убие пазителите и да вземе лунните кристали.

Но невероятно красивите и изненадващо силни елфи им поставиха предизвикателство. Артас седеше върху Инвинсибъл, въртеше Фростморн в ръце и се чудеше как привидно толкова крехката раса беше успяла да му се възпротиви. Армията му беше напълно… стотици воини, вече мъртви и много от тях особено трудни за премахване.

Хитрият малък трик на рейнджър-генерала да взриви моста наистина щеше да коства на Артас много време. Реката преминаваше през Куел’Талас и на изток достигаше предпланинския район, който беше също толкова голяма пречка за придвижването на машините му, колкото и водата.