Читать «Дневната война» онлайн - страница 432

Питър В. Брет

Джардир го изгледа ядосано.

— Защо не дойде, за да ми кажеш лично?

Абан се поклони, доколкото му позволяваше патерицата.

— Шар’Дама Ка има по-важни въпроси от това непрестанно да хока сприхави шаруми и дамати, които търсят начини да ми вредят, без да нарушат повелята ти.

Джардир не пропусна промяната в аурите на Шанджат и Ашан при тези думи. И те бяха виновни, ако и не толкова, колкото Хасик. Трябваше да се оправи и с тях.

Но след това обърна поглед към Абан и се зачуди. Абан искаше, не, изискваше, правото да се защити. Кхафитът се взираше спокойно в него и го предизвикваше да вземе страната на шарума: Ако си достатъчно глупав, за да отсъдиш срещу мен, значи, вярата ми в теб е била напразна.

Джардир въздъхна шумно.

— Отново и отново съм повтарял на всички в тази зала, че Абан не бива да бъде докосван. Той е моя собственост и всяко негово наказание ще дойде от мен. Всеки мъж има право да спре изнасилването на дъщеря си или да го отмъсти, ако може. Дори кхафитите. Дори чините. Ако Хасик не е успял да се защити, значи, не е заслужил взетото от него. Членът му го е вкарал в беля за последен път. Има синове и дъщери, които да продължат рода му, а както казва и кхафитът, още е годен за шарак.

После погледна към Хасик.

— Платил си на Абан дължимото. Цената за това, че си ударил сестра ми, е развод не само с твоята дживах ка, но и с другите ти съпруги, с цялата ти собственост и с всичките ти деца. Сестра ми няма да е жена на полумъж. Ханя ще запази сестрите си съпруги, цялата ти собственост и децата.

Виждаше как смазва духа на Хасик, но не му бе жал. Още помнеше какво бе сторил с него той преди всички онези години в Лабиринта.

— Ще запазиш копието си, щита си и черните си одежди. Изхвърлям те от Копията на Избавителя, но Джаян ще ти намери нов отряд. Никой тук няма да каже нищо за раната ти и ако някой друг я открие, може да кажеш, че е била от алагай. Продължи да се славиш в нощта и може да видиш Рая. Наруши отново повелите на Еверам или моите, дори само с чашка коузи, и ще те прокудя в бездната на Ний.

Погледна към Ашан и Шанджат.

— Вярвам, че и на вас ви е ясно това?

И двамата кимнаха смирено.

— Добре. Уверете се да е ясно и на другите шаруми и дамати. Няма да повтарям.

Когато аудиенцията приключи, Иневера незабавно отиде в своята Стая на сенките. След срещата с родителите ѝ на нея ѝ се щеше да има повече време насаме със съпруга си, но уви. Обичайната върволица от придворни и просби започваше да се оформя пред Черепния трон, а тя нямаше търпението за нея.

Надяваше се да запази кръвта от кърпичката на Абан за верния момент, но властта и дързостта му нарастваха заплашително и Иневера нямаше и секунда за губене. Не знаеше, че Ахман е дал воини на кхафита, а това обясняваше много. Само че не можеше да повярва, че който и да било кха’шарум може да се сравнява с евнусите ѝ, обучени от самия Енкидо. Бяха убивали съпруги на дамаджи, докато мъжете им спяха до тях.