Читать «Дневната война» онлайн - страница 379

Питър В. Брет

— Ще се случи както предлагат и двамата ми синове. Оспорваната земя ще отиде при Джаян, а дамаджите Ичах и Кезан ще бъдат целунати от опашката на алагая.

Всички духовници освен Ашан и Алеверак сякаш отвориха едновременно усти, за да възразят, но Джардир вдигна Копието на Каджи и думите замряха на езиците им.

— Дамаджи Алеверак ще изпълни наказанието тук и сега.

Той отпусна края на копието си върху подиума. То изтропа така, че неколцина от духовниците трепнаха.

— Дамаджи. Шарак Ка е на портите ни. Нямаме повече време да се караме помежду си. От сега нататък тези въпроси ще бъдат изяснявани от вас самите, на ваши собствени съвети. Пропилейте отново времето ми по този начин и следващото бичуване ще е на градския площад.

Лицата на всички пребеляха, а Джардир слезе по седемте стъпала от подиума си и последва Иневера.

Джардир се взираше в полюшващите се бедра на Иневера, докато тя влизаше в покоите си, както винаги омагьосан от красотата ѝ. Подобно на воините, които усвояваха магията на алагаите всяка нощ в алагай’шарак, годините работа с алагай хора на съпругата му ѝ придаваха безвременно излъчване. Движеше се като глава на собствено женско племе и въпреки четирийсет и двете си години и седемте родени деца фигура ѝ с нищо не се отличаваше от тази на жена, едва прехвърлила трийсетте.

Но само глупак би си помислил, че достойнствата ѝ се изчерпват с външния ѝ вид. Без Иневера щеше ли да е днес тук той самият? Щеше ли да сграбчи властта, когато му се беше предоставила възможността? Щеше ли тази възможност изобщо да дойде, или щеше да е просто поредният неук дал’шарум — или по-лошо, череп в Шарик Хора?

И още я обичам, помисли си той и се прокле за слабостта. Понякога смееше да се надява, че и тя го обича, но не можеше дълбоко в себе си да ѝ се довери. Не и от андраха насам.

В ума му просветна образът на тях двамата, вплетени в едно, Иневера красива и изкусителна както винаги, докато яздеше дебелия старец и го манипулираше за целите си, както правеше с Джардир. Какво значение имаха виковете ѝ на сладострастие в ложето им сега, когато бе видял колко лесно се преструваше?

Покоите на дамаджата бяха напълно променени от последния път, когато ги беше видял, когато се беше вмъкнал в тях с Лийша Пейпър. И двамата с удоволствие бяха маркирали специалното място на Иневера и там се любеха най-страстно. Ако намерението му тогава е било да я уязви, сега виждаше, че е успял. Неговата дживах ка никога не беше споменала случката, но на следващия ден в стаята се бе разразил пожар, който унищожи всичко чак до каменните стени. Официалната версия бе изпусната маслена лампа, но според мълвите Иневера била изхвърчала от стаята с череп на огнен демон в ръка. Сега всяка следа от Лийша Пейпър бе изличена.

По някаква причина това принуждаваше Джардир да обича Иневера още повече.

Тя е дамаджата. Ревността ѝ е буря и няма да позволи на никоя жена да застане над нея. Нима Каджи не си задаваше същите въпроси за своята дживах ка в личните си записки? В свещените строфи се разказваше за това как ту го успокоявала, ту го дразнела, защото Първата съпруга на Избавителя бе неговият захвен.