Читать «Прокрадващ се в сенките» онлайн - страница 28

Алексей Юрьевич Пехов

— Между другото — прекъсна го кралят. — Дълго ли ще страдат поданиците ми от тези същества?

— Съветът прави всичко възможно и невъзможно, ваше величество. Подготвили сме заклинание и към края на седмицата нито една рожба на нощта няма да успее да проникне в нашия град. Поне така се надявам.

— Защо Съветът на маговете не унищожи Неназовимия? — попитах аз, връщайки разговора към първоначалната тема.

— Кронк-а-Мор надеждно защитава отстъпника. Ние, за съжаление, не разбираме нищо от шаманството на огрите. И едва ли някога ще се научим.

— Неназовимия е чакал векове, набирайки сили и събирайки армия. Единствено Рогът на дъгата, великият артефакт от миналото, който елфите подарили на Грок, отнемайки го от огрите още в древни времена, спира Неназовимия и неговата армия в Планината на отчаянието. Само благодарение на Рога Неназовимия не смее да влезе във война с нас. Рогът някак успява напълно да неутрализира неговата магия. Елфите казват, че огрите сами създали този Рог в противовес на своята магия, за да я неутрализират, ако Кронк-а-Мор неочаквано се изплъзне от техния контрол. Докато Рогът има сила, Неназовимия няма да посмее да мине Самотния великан. Какво ще направи без магията си? Този вълшебник не бива да се причислява към мрака. Той просто е добър и талантлив маг, който успешно използва своите знания и сега иска да си отмъсти за това, че са го наказали. Считай го за малко смахнат на тема омраза. И сега, когато силата на Рога отслабна през вековете и не може да неутрализира неговата магия, Неназовимия надига глава. И, кълна се във всички богове на Сиала, Неназовимия скоро ще нанесе удар по нашето кралство — нали се намира най-близо до владенията му.

— Той почти го е нанесъл — тихо каза кралят. — Елфите-разузнавачи докладват, че Неназовимия подготвя армията си за поход. По целите Безлюдни земи се събират хиляди великани, огри и други създания. В Рачешкото херцогство денонощно коват оръжия. До май следващата година, а може и по-рано, Неназовимия и неговата армия ще бъдат пред стените на града. Самотният великан няма да издържи, а аз дори не мога да им изпратя подкрепления. Орките веднага ще надушат и ще нападнат в тил, а и Мирануех сега не е много спокоен. А нашето кралство от никъде не може да чака помощ. Единствено тъмните елфи и Пограничното кралство ще ни помогнат, макар за последните да не съм много сигурен. Ако орките решат да нападат, ще атакуват и Пограничното кралство. Към другите земи Неназовимия едва ли ще тръгне, така че нито Гарак, нито Империята, нито Филанд ще ни помогнат. Исилия, както винаги, ще запази неутралитет и ще гледа отстрани. Мирануех само злорадо ще потрива ръце. Така че с Неназовимия ще трябва да се борим сами. А и не само Неназовимия се оживи. Орките от горите на Заграбия надигат глави, троловете в планините започнаха да нападат селищата на джуджетата, на южните граници са видели дракон. Дракон! Повече от двеста години никакъв дракон не беше приближавал границите на кралството ни. Светът е на ръба на война. Страшна война. Аз започнах да събирам армия. Надявам се да успея до края на годината да противопоставя на Неназовимия поне петдесет до седемдесет хиляди войници. Известна част ще трябва да оставя на границите със Заграбия и Мирануех. Плюс опълчение. Но това ще е като акт на отчаяние. Трябва да се обяви мобилизация, макар да се страхувам, че ще започне паника, цените на стоките ще скочат до небесата, накрая ще има и бежанци. Слава богу, че елфите от Тъмните домове са на наша страна, както и гномите с оръдията им.