Читать «Велике плавання» онлайн - страница 140

Зінаїда Шишова

На початку березня він зібрав чотириста добре озброєних і навчених солдатів, з них сто п'ятдесят кавалеристів. Крім того, з нами повинні були вирушити робітники, рудокопи і ремісники, а також носильники, навантажені різноманітною поклажею, бо коней у нас було обмаль і ними користувалися лише для військових потреб.

Наш загін, таким чином, становив понад тисячу чоловік. Усю необхідну підготовку було нарешті завершено, і на світанку 12 березня ми, розгорнувши прапори, під звуки барабанів і сурм вирушили з форту.

Це було величне видовище. Пан звелів, щоб я чекав, поки усі, аж до останнього робітника, спустяться в долину, а потім повідомив про це його — він перебував на чолі війська.

Попереду загону йшли музиканти. Гупали барабани і литаври, оглушливо ревли сурми. Тріпотіли на вітрі різнокольорові стяги: я їх нарахував до двадцяти двох, бо тут були присутні лицарі, які являли собою окрасу З'єднаного королівства, і кожний привіз з собою своє знамено. Я бачив ведмедів, риб, орлів, що вбивали чапель, просто чаплі, зорі і сонце, але над усіма на високих держаках маяли фортеці і леви Кастілії і Леону і зелені прапори з ініціалами монархів.

Начищені лати так блищали на сонці, що боляче було очам; за солдатами йшли рудокопи з кайлами і лопатами, ремісники з пилками і сокирами, носильники і в самому хвості величезний натовп індіанців.

Мов довжелезна гадюка з лискучою лускою, загін завернув у долину. Ворота форту зачинились, і я, скочивши на коня, помчав до адмірала.

Мені недовго дали похизуватись на високому коні. Адмірал негайно наказав мені сплигнути і зайняти своє місце в лавах.

Пан писав королеві про чудові рівні шляхи цієї країни, але в долині, де ми проходили, навіть стежинок не було. Незабаром яскраво-смарагдова трава, збита нашими ногами, випросталась, і я, врай здивований, подумав про те, що ось тут пройде понад тисячу чоловік і на цій буйній соковитій траві не лишиться навіть і сліду.

Але, озирнувшись, я побачив, що на безмежному оксамитово-зеленому килимі, там, де пройшло наше військо, вже пролягла вторована темна смуга.

Рівнина була безлюдна. Тільки яскравопері птахи з різкими криками перетинали нам шлях та інколи переповзала дорогу довга, дивного кольору ящірка. Синьйор Маріо, що йшов поруч зі мною, раз у раз нагинався, щоб зірвати рідкісну квітку або спіймати метелика.

Надвечір цього дня ми перетяли рівнину і стали табором біля підніжжя високих гір, вкритих густим лісом.

Запалили багаття. Люди збирались біля вогнищ; веселі пісні і сміх дзвеніли у повітрі. Іти квітучою долиною було набагато приємніше, ніж працювати на дамбі або тягати важке каміння, і ніхто не заздрив тим, що залишилися у фортеці.

Розділ IV

ДОРОГА ДВОРЯН

Ранок нас зустрів запашним прохолодним вітерцем, що віяв з гір. Бадьорі після сну, ми підхопились на ноги; офіцери почали шикувати солдатів, десятники зайнялися робітниками.

Знявши капелюха, пан наш, адмірал, виїхав наперед на своєму високому білому коні.

— Панове дворяни, — сказав він, — послані наперед розвідники сповістили мені, що ці чудові гори закінчуються неприступними урвищами, вкритими непрохідним лісом. Тут не ступала ще нога людська. Доведемо ж, панове дворяни, що з іменем бога на вустах ми зможемо проникнути в найнепрохідніші місця і що тепер меч наш не доступиться перед кайлом каменяра або сокирою лісоруба. Вперед, панове дворяни, здолаємо приступом ці суворі гори, так як ваші батьки і брати кидалися на маврітанські фортеці з іменем своєї королеви на вустах.