Читать «Кристал» онлайн - страница 116

Джос Стърлинг

Потупах го по опакото на ръката:

- Иска ми се.

- Ще успеем. Нали ти - нашият изтребител на паяци - си с нас. Момичетата ни също са тук и са на наша страна. Хайде де, никоя луда няма да унижава семейство Бенедикт, без да си изпати.

Изведнъж Айвс погледна нагоре:

- Ей, момчета, елате да видите това - беше намерил някакъв денонощен новинарски канал. - Ние сме новината на деня.

Скупчихме се край екрана. Една мила италианска журналистка интервюираше контесата, която се бе разположила в старинното си кресло. Беше облечена в черно и изглеждаше убедително крехка: нещастна дребна женица, смутена от това, че някакви разхайтени младежи нападнали дома й Никога не съм мразила другиго така, както тогава мразех нея.

- Какво казва тя?

Послушах известно време.

- Разказва своята версия за случилото се: как в наследствения й дом нахълтали група американски селяни, които не желаели тя да общува със съпругите им. Намеква, че сте ксенофоби и сте против хората от стария свят. Намеква също, кравата му с крава, че Виктор и Трейс са злоупотребили с полицейските си контакти, за да я преследват само защото синът й бил заловен да извършва сложна финансова сделка и бил арестуван по фалшиви обвинения. Извърта всичко така, сякаш цялата работа е скалъпена, за да бъде опозорен знатният й род.

- И какъв е мотивът ни? - сопна се Виктор.

- Ами ти имаш достъп до голям фонд от гаранции Тя загатва, че си натрупал незаконни печалби от работата си като полицай и призовава да бъдеш отстранен и уволнен.

- А спомена ли нещо за савантите?

Послушах още малко. Журналистката буквално призоваваше Трейс и Виктор да бъдат обесени, из корме ни и разчле не ни.

- Не... не. Предполагам, че това ще повдигне въпроси относно собствените й умения и ще смени образа й от беззащитна жертва на човек, който е напълно способен да се грижи за себе си.

Трейс извърна глава.

- От години живеем незабележимо, а сега само заради една нощ се превърнахме в голяма новина. Така всичко ще пропадне.

- Ами тя това цели - обади се Виктор.

- Според мен си отмъщава по стария италиански обичай: с жестокост и докрай. „ Ти си ме ударил там, където боли, аз съм те изхвърлил от водата с гръм и трясък.“ На нея не й стига това, че ще ни отнеме връзките с нашите сродни души, тя иска да ни опозори, както стана със сина й

- Ако бяха поверили престъпната савантска мрежа в ръцете й, те с положителност нямаше да паднат толкова лесно в Лондон - обади се Уриел.

- Не ме интересува дали ще си изгубя работата, но теб, Даймънд, няма да те изгубя - протегна ръка към нея Трейс.

Сестра ми съчувствено стисна ръката му.

- Ако не възразяваш, аз пък не искам да ме уволнят - Виктор сграбчи телефона си, обмисляйки на кого би било най-добре да се обади. - Струва ми се, че е време да подхванем сериозна контраатака. Най -напред трябва да вземем показанията на твоя милански банкер, Кристал. Искам да бъде записана и най-малката подробност, за да можем да я погнем с нашата версия за събитията.