Читать «Кристал» онлайн - страница 144

Джос Стърлинг

- Тогава какво ще кажеш за Ню Йорк?

Засмях се тихичко. Феникс беше познала.

Мисля, че е страхотно, стига ти да си там.

- Благодаря ти. - Той ме целуна толкова нежно, че усетих как душата ми се разтваря като листенвдта на роза.

- Ей, Кристал, Хав, стига сте се мотали! - викна Зед. - Фотографът вас чака!

С неохота ние се разделихме и открихме, че семействата ни се усмихваха снизходително. Във въздуха летяха конфети и се вееха над главите ни в посока към самотните острови в лагуната.

- Ей сега идваме! - викна Хав. После снижи глас. - Само още една целувка.

За автора

Джос Стърлинг живее в Оксфорд и мисълта, че животът е повече от онова, което виждаме на повърхността му, винаги е запленявала авторката. Тя обича да пътува и вярва, че Венеция трябва да бъде любимият град за всички времена, в който човек да се влюби.

Можете да посетите и уебсайта й:

1

Според древногръцката митология войнствен народ от силни, едри жени. Бпр.

2

„Джак и бобеното стъбло“ е английска приказка за деца, в която Джак разменя кравата на семейството срещу вълшебни бобени зърна, които стават толкова огромни, че го отвеждат в страната на великаните високо в небето. Бпр.

3

Както обяснява Рон в „Хари Потър и стаята на тайните“: „Безмощен е такъв, който е роден в магьосническо семейство, но няма никакви магически сили. Тоест обратното на вълшебник, роден в семейство на мъгъли.“ Преводът на откъса е на Мариана Екимова-Мелнишка. Б.пр.

Баба (от итал.) Б.пр.

4

Термин, с който се обозначава език, поведение или отношение, подбрани много внимателно, така че да не дискриминират и да не засегнат расата, религията, сексуалната ориентация, етническата принадлежност или физическите недъзи на определени групи хора. Бпр.

Hey, Soul Sister, Train. Бпр.

5

Маската със стъкла за очите и клюн, който е покривал носа, е била част от облеклото на лекарите по време на чумата. Била е предназначена да ги предпази от смъртоносната зараза, като за целта клюнът се пълнел с билки и сушени цветя, тъй като лекарите смятали, че основна причина за зараза било зловонието. Б.пр.

6

Хипотермията е състояние, при което температурата на тялото пада под 35 градуса. Може да доведе до треперене, загуба на паметта. Бпр.

7

В древногръцката митология - кръвожадна, чудовищна птица с глава на жена, тяло на ястреб и орлови криле. Олицетворение е на бурята и смъртта. Б.пр.

8

Божия светлина (от иврит). Един от седемте архангели в православието. Като носител на божествения огън, той е просветител на помрачените. Бпр.