Читать «Нифрон се въздига» онлайн

Майкъл Дж. Съливан

Майкъл Дж. Съливан

 Нифрон се въздига

трета книга от поредицата ОТКРОВЕНИЯТА НА РИРИЯ 

ГЛАВА 1

ИМПЕРАТРИЦАТА

Амилия допусна грешката да върне погледа на Едит Мон. Не възнамеряваше - изобщо нямаше намерение да повдига взор от пода - но Едит я стресна и тя инстинктивно погледна нагоре. Главната прислужница щеше да категоризира това й действие като неуважително, бунт в кухненските редици. Амилия никога не бе поглеждала в очите на Едит преди и поставяйки началото на нова традиция, се зачуди дали зад тях се крие душа. При положителен отговор, то тя би трябвало да е сметена в някое ъгълче - или мъртва, гниеща като ябълка от миналата есен: това щеше да обясни миризмата. Едит разнасяше възкиселичък аромат, гранясала сигнализация за разложение.

- Това ще бъде още един тенент, удържан от заплатата ти - изрече трътлестата жена. - Читава яма копайш, а?

Едит бе изобилна и в двете измерения, лишена от признаци за врат. Огромната й чутура-наковалня ръбато увенчаваше раменете й. Сравнена с нея, Амилия направо сякаш не съществуваше. Дребна, със следваща контурите на круша фигура, семпло лице и дълга, безжизнена коса, тя бе просто част от тълпата; от лицата, над които никой не се спираше - нито достатъчно красиво, нито твърде гротескно, за да заслужи второ поглеждане. Уви, невидимостта й изчезваше в близост до главната дворцова прислужница, Едит Мон.

- Нея счупих аз - грешка номер две, - помисли си Амилия.

Месесто ръчище я зашлеви през лицето, от което ушите й запищяха и очите -насълзиха.

- Хайде - подкани я Едит със захарен гласец и прошепна в ухото й, -излъжи ме отново.

Хващайки се за умивалника, за да запази равновесие, Амилия усети горещина да се разпростира по бузата. Сега погледът й бе втренчен в ръката на Едит и когато последната се надигна отново, Амилия се сви. С кикотене, Едит прокара шишкавите си пръсти през косата на Амилия.

- Не е сплъстена - забеляза Едит. - Виждам за какво си хабиш времето, вместо да си вършиш работата. Надяваш се касапинът да ти метне око? Може би оня изтупания дребосък, дето носи дървата? Видях те да говориш с него. Знаеш ли какво те виждат в теб? Грозна кухненска слугиня, туйто. Дребно мръсно гаменче, дето вони на луга и мазнина. По-скоро ша платят на курва, отколкото тебе да земат без кинти. По-добре прекарвай повече време над работата си. Ако правеше тъй, нямаше да се налага да те млата час по час.

Амилия усети как Едит навива стегнато косата й около ръката си.

- Не че ми харесва да те наранявам - тя задърпа до като Амилия не потрепна, - ма трябва да се научиш. - Едит продължи да тегли косата на Амилия, накланяйки със сила главата й назад, докато пред очите на момичето не се изправи единствено таванът. - Ти си тъпа и грозна повлекана. Затуй и си още у кухнята. Немоа ‘те сложа у пералнята, още по-малко в салона или камериерка. Ша ма посрамиш, яснолий?

Амилия замълча.

- Казах, ясно ли?

- Да.

- Кажи, че съжаляваш за счупването на чинията.

- Съжалявам за счупването на чинията.

- И съжаляваш, че излъга?

- Да.

Едит грубовато потупа пламтящата буза на Амилия.